vrijdag, 13. december 2013 - 12:27 Update: 03-07-2014 0:47

Activisten Greenpeace mogen Rusland niet uit

Activiste in de cel | Greenpeace
Foto: Greenpeace

Het Russische onderzoekscomité heeft per brief aan Greenpeace-activiste Anne Mie Jensen laten weten dat zij geen uitreisvisum krijgt. Greenpeace gaat ervan uit dat dit ook voor de andere niet-Russische opvarenden geldt.

Volgens Greenpeace schendt de Russische Federatie door deze weigering het bindende oordeel van het Internationaal Zeerechttribunaal (ITLOS). Vrijdag 22 november oordeelden de 21 rechters dat de Russische Federatie zowel het Greenpeace-schip Arctic Sunrise als de Arctic 30 onmiddellijk vrij moet laten zodra € 3,6 miljoen in de vorm van een bankgarantie is overgemaakt. Op 29 november heeft de Nederlandse regering aan deze eis voldaan. Greenpeace beraamt zich op vervolgstappen. 

Vorige week vroegen de advocaten van de Arctic 30 het onderzoekscomité om uitreisvisa. Zo zouden de 26 niet-Russische opvarenden ook naar huis kunnen zolang het onderzoek naar hun vermeende vergrijp duurt. In de brief aan Anne Mie maakte de commissie duidelijk hiertoe niet bereid te zijn. Dit betekent dat deze 26, waaronder Faiza en Mannes, nog altijd in Sint-Petersburg blijven en in ieder geval de feestdagen daar doorbrengen. Een rechtstreeks verzoek indienen bij de federale migratiedienst die uitreisvisa verstrekt, heeft geen zin. Deze dienst liet al weten geen enkel visum uit te geven zonder rechtstreeks verzoek van het onderzoekscomité.