vrijdag, 8. november 2013 - 15:53 Update: 03-07-2014 0:49

Leeuwarden voorgedragen als Culturele Hoofdstad Europa 2018

Foto van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 | Gem. Leeuwarden
Foto: Gem. Leeuwarden

Leeuwarden wordt door Nederland voorgedragen als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.

De ministerraad heeft hiertoe vrijdag besloten op voorstel van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Leeuwarden wil zich richten op cultuur in de breedste zin van het woord. Het motto is 'Iepen Mienskip', Fries voor gemeenschapszin die naar buiten is gericht. De thema's van het  jaar zijn water, land en horizon. Deze thema's zijn voor heel Europa van belang.

Eerder dit jaar verkoos een internationale jury unaniem Leeuwarden boven Eindhoven en Maastricht. Volgens de jury brengt Leeuwarden met het laagste budget het meest innovatieve voorstel. Leeuwarden wil door middel van cultuur mensen verbinden om alledaagse problemen in de regio te bespreken, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, integratie en milieu. 

De Friese hoofdstad laat goed zien hoe het instituut Culturele Hoofdstad meer dynamiek naar de regio kan brengen om krimp tegen te gaan. 'Mienskip is de participatiesamenleving in optima forma', aldus minister Bussemaker. Jaarlijks zijn twee steden in verschillende Europese landen Culturele Hoofdstad. Voor 2018 mag Nederland, tegelijk met Malta, een Culturele Hoofdstad van Europa aanwijzen. De Maltese hoofdstad Valletta heeft de titel al binnen.

In het voorjaar van 2014 volgt een definitieve toewijzing in een vergadering van de ministers van Cultuur van de EU (OJCS-Raad).