donderdag, 25. april 2013 - 15:51 Update: 03-07-2014 0:59

MIVD ziet toename digitale dreiging

foto van banken om de tafel cyberaanval | fbf
Foto: Bon
Den Haag

Voor de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) stonden het afgelopen jaar digitale dreigingen centraal, naast de ondersteuning van de krijgsmacht en de samenwerking met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dit blijkt uit het jaarverslag 2012 dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag naar de Tweede Kamer stuurde.

De sterk toenemende digitalisering maakt de Nederlandse samenleving kwetsbaar voor digitale bedreigingen, oftewel cyberdreiging. Dit geldt ook voor de Nederlandse krijgsmacht en de defensie-industrie. Om zich daar zo effectief mogelijk tegen te wapenen, brengt de MIVD mogelijke dreigingen in kaart. De komende jaren besteedt de MIVD meer aandacht aan het digitale domein.

Hieronder vallen ook ontwikkelingen als het gebruik van eigen opslagmiddelen voor gevoelige informatie, externe informatieopslag, zogenoemde cloudstorage en vergaande integratie van alle mogelijke communicatiekanalen. Zo worden ruimtes, bedoeld voor gerubriceerde gesprekken, steeds vaker uitgerust met geavanceerde middelen aangesloten op netwerken, bijvoorbeeld voor videoconferencing. Deze ontwikkelingen vergroten de kwetsbaarheid van Defensiesystemen en de kans op het lekken van geheime informatie. De dienst is zich bewust van deze ontwikkelingen en houdt hier voortdurend rekening mee.

 

Provincie:
Tag(s):