dinsdag, 23. juli 2013 - 13:46 Update: 03-07-2014 0:54

Moeder die dochter woning IJsselstein doodstak krijgt 3 jaar celstraf

Archief EHF
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Archief EHF
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Utrecht

Een 43-jarige vrouw is dinsdag door de rechtbank in Utrecht tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het doodsteken van haar dochter Maryam op 2 januari 2013 in IJsselstein. De rechtbank achtte doodslag bewezen.

Begin dit jaar werd de moeder uit IJsselstein aangehouden nadat zij ruzie had gekregen met haar dochter. De 16-jarige Maryam overleed na een messteek in de buik en een steek in het hart.

Gemoedsopwelling

De rechtbank is van oordeel dat de moeder, nadat zij nachtenlang niet had geslapen en de dag ervoor de emoties tussen haar en haar sterk puberende dochter al hoog waren opgelopen, tijdens de ruzie met Maryam in opperste radeloosheid een mes heeft gepakt. Het was de bedoeling van de moeder dat Maryam haar met het mes zou neersteken. Maryam trok haar moeder echter naar zich toe, waardoor het mes in de buik van Maryam terecht kwam. Maryam schreeuwde daarop dat zij nu het huis uit kon, en andere kwetsende en confronterende woorden naar haar moeder. Vervolgens werd het de moeder zwart voor ogen en stak zij Maryam in een gemoedsopwelling met het mes in haar borst.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De rechtbank heeft een lagere gevangenisstraf opgelegd dan de door officier van justitie geëiste zeven jaar omdat zij onder andere heeft meegewogen dat de moeder verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook heeft de rechtbank gezien dat de vrouw schuldbesef en enorme spijtgevoelens heeft.

Verdriet

De rechtbank merkt ook op dat de familieleden van de moeder het slachtoffer zijn. Dat maakt het verdriet in deze zaak extra groot. De zus van Maryam, heeft ter terechtzitting beschreven hoeveel pijn en verdriet het incident het gezin van de moeder heeft bezorgd. Het gezin is sindsdien niet alleen hun dochter en zusje kwijt, maar ook missen zij hun liefdevolle en betrokken moeder. Het gezin koestert dan ook geen wrok of boosheid tegenover de moeder. Integendeel, zij zien bij haar de grootste pijn en het grootste gemis.

Provincie: