maandag, 8. juli 2013 - 17:44 Update: 03-07-2014 0:55

Naturalis: voor 98 procent zeker een wolf

Foto van wolf gebit tanden | Hugh Jansman/Alterra
Foto: Hugh Jansman/Alterra
Leiden

’Op basis van de uiterlijke kenmerken zeggen roofdierspecialist Jaap Mulder en collectiebeheerder van de zoogdieren Steven van der Mije dat het dier met een zekerheid van 98 procent een wolf is’, meldt Naturalis maandag.

Maandagmiddag deden roofdierspecialist Jaap Mulder en collectiebeheerder van de zoogdieren Steven van der Mije van Naturalis onderzoek aan de in Luttelgeest doodgereden mogelijke wolf.

DNA onderzoek
DNA onderzoek moet nog definitief uitsluitsel geven of het daadwerkelijk om een wolf gaat. Dit kan, mede gezien de vakantieperiode, nog wel enkele dagen in beslag gaan nemen.

Gebit, poten, vacht
De stand van het gebit, de bouw van de poten en de structuur van de vacht zijn typisch voor een wolf. Evenals het feit dat het dier geen vetrandje heeft. Honden hebben altijd een vetrandje onder hun huid, ook al krijgen ze niet teveel voedsel. 

Ook heeft het dier heel gespierde achterpoten. Het feit dat er resten van een bever in de maag zaten, wees ook al in de richting van een wolf. Er waren geen aanwijzingen dat het dier geen hond zou zijn.

DNA geeft 100% uitsluitsel
Ondanks deze resultaten kan alleen DNA onderzoek 100 procent onomstotelijk bewijzen dat het een wolf is. Naturalis kan op basis van DNA de soort als wolf identificeren. Wel is inmiddels uit sectie al vast komen te staan dat het om een vrouwelijk dier gaat.

"Verder hebben wij DNA opgestuurd naar Italië, waar ze het DNA kunnen vergelijken met dat van wolfshonden. In Duitsland wordt eveneens DNA van dit dier onderzocht, waar het vergeleken wordt met wolven uit Duitse populaties. Daarmee zijn familieverbanden aan te tonen. De uitslag van de DNA onderzoeken laat zeker nog enkele dagen op zich wachten’, aldus Naturalis.

 
Provincie:
Tag(s):