zondag, 7. juli 2013 - 18:52 Update: 03-07-2014 0:55

Oma Maaike bevallen in Dolfinarium

Foto van bevalling dolfijn | Dolfinarium
Foto: Dolfinarium

Het Dolfinarium in Harderwijk heeft zaterdagavond een dolfijnenbaby mogen verwelkomen. Na een snelle bevalling van een klein uur is Tuimelaardolfijn Maaike om 19.27 uur bevallen van een jong. De bevalling vond toevalligerwijs plaats vlak voor de glaswand, waardoor het goed zichtbaar was.

Maaike en haar jong maken het goed. De eerste dagen blijven spannend: het jong moet gaan drinken en moeder zwemt rond met haar baby maar moet nog even wennen aan de nieuwe situatie. Verzorgers zijn de komende dagen dag en nacht aanwezig om Maaike en haar jong te observeren. Moeder en baby zwemmen in de kraamkamer van het Dolfinarium samen met zes andere vrouwtjesdolfijnen. Dolfijnen helpen elkaar in de opvoeding van het jong. Op den duur zullen andere dieren het jong in hun slipstream mogen meenemen, dit wordt 'Tante-functie' genoemd.
 
Ervaren moeder
Maaike is inmiddels al oma. Vader Prince is ook al opa. Anders dan bij de mens is het bij dolfijnen heel normaal dat zij op latere leeftijd zwanger worden. “Een menopauze is een bijzonder iets en eigenlijk alleen bekend bij mensen en enkele apen- en walvissoorten. Dolfijnen hebben geen menopauze”, zegt dierenarts Niels van Elk.

 

Provincie: