dinsdag, 26. november 2013 - 12:15 Update: 03-07-2014 0:48

Twaalf Ajax-hooligans aangehouden na onderzoek

foto van suporters Ajax | archief bon
Foto: fbf
Amsterdam

Twaalf mannen zijn dinsdagochtend 26 november aangehouden in verband met openlijke geweldpleging. Zij misdroegen zich tijdens en rondom de wedstrijden Ajax-AC-Milan (1 oktober), Ajax-Heracles Almelo (23 november) en Ajac-Celtic (6 november).

Tijdens de wedstrijd Ajax-Heracles Almelo van afgelopen zaterdag werd gevochten in Vak 410 van de ArenA. Bij deze vechtpartij werden een steward en supporters geslagen. Op dinsdag 5 november vond voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Celtic in de Warmoesstraat een zogenoemde 'hit-and-run'-actie plaats. Ajax-hooligans vielen hierbij Celtic-fans aan.

Metrostel vernield

Op 1 oktober vielen Ajax-hooligans op het metrostation Van der Madeweg een metrostel binnen waarin veel fans van AC-Milan zaten. Bij dit incident waren ongeveer 25 Ajax-hooligans betrokken. Diverse ruiten van het metrostel werden vernield. De metro kon door de schade niet verder rijden, waardoor er een behoorlijke vertraging ontstond. Hoewel het incident maar kort duurde, beleefden de AC-Milanfans angstige momenten omdat ze geen kant op konden. Niemand raakte gewond. Het GVB heeft aangifte gedaan van de vernielingen.

Camerabeelden onderzocht

De beelden van camera's op station Van der Madeweg, in de ArenA en bewakingscamera's in het wallengebied waren van grote waarde voor het onderzoek naar deze drie incidenten. Politiemensen herkenden op de beelden een aantal hooligans. Een officier van justitie gaf toestemming om deze mensen buiten heterdaad aan te houden voor openlijke geweldpleging.

De twaalf mannen in de leeftijd van 17 en 29 jaar oud zijn vanochtend aangehouden. De arrestaties vonden plaats in Amsterdam, Lisse, Ede, Purmerend, Medemblik, Almelo, Haarlem en Apeldoorn. Het onderzoek is in volle gang, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.