woensdag, 24. april 2013 - 11:03 Update: 03-07-2014 0:59

Veel kritiek op breken mediacode met foto van 9-jarig prinsesje

foto van Oranjes | fbf
Foto: fbf
Hoofddorp

Nieuwe Revu heeft drie 'verboden' foto's gepubliceerd van prinses Amalia. Het blad doorbreekt daarmee de mediacode die de Oranjes in 2005 in het leven hadden geroepen om hun privacy meer te waarborgen.

Volgens de Revu past de code niet meer 'in een moderne democratie' en breken deze door drie ‘verboden foto’s’ te plaatsen waaronder Amalia op het hockeyveld in actie te zien is. Ook plaatsen ze nog een lading feitjes omtrent prinses Amalia die de RVD ook liever niet op straat ziet slingeren, aldus de Revu.

De mediacode werd in het leven geroepen door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). In de code is vastgelegd dat de pers de koninklijke familie buiten officiële gelegenheden met rust laat en geen foto’s publiceert van privé-momenten. Als beloning daarvoor wordt de pers een paar keer per jaar uitgenodigd voor een fotomoment. De RVD heeft woensdag laten weten een rechtszaak tegen het blad te gaan aanspannen.

Kritiek

De Revu krijgt vandaag na de bekendmaking flink wat kritiek over zich heen. Zo zegt hoofdredacteur Santegoeds tegenover RTL dat een foto van Willem-Alexander beter zou zijn. "Een foto van Willem met een foute zakenman zou je zo kunnen plaatsen. Maar een 9-jarig meisje op het hockeyveld, dat moet je niet doen." Op Twitter noemt Peter van der Vorst het "Een aparte actie van Nieuwe Revu met doorbreken mediacode. Vind dat ze de Oranje-kids met rust moeten laten."

BlikopNieuws.nl heeft de mediacode nooit ondertekend. Onze hoofdredactie is van mening de Rijks Voorlichtingsdienst (RVD) niet nodig te hebben in hun eigen verantwoordelijkheden naar de Oranjes toe. Consequentie is echter wel dat accreditaties om bij officiele gelegenheden foto's te mogen maken, waaronder de  troonswisseling, door de RVD niet worden gehonoreerd.  

Categorie:
Tag(s):