donderdag, 23. mei 2013 - 12:09 Update: 03-07-2014 0:57

Willy Selten aangehouden voor omkatten vlees

Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft vandaag Willy Selten uit Oss aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek dat zich richt op het omkatten van paardenvlees naar rundvlees. Dat maakt het OM bekend.

Afgelopen dinsdag is al de plaatsvervangend directeur van het bedrijf aangehouden. De directeur en plaatsvervangend directeur zijn in verzekering gesteld. Zij worden verdacht van (leiding geven aan) valsheid in geschrift en oplichting. Het bedrijf zou in 2011 en 2012 circa 300 ton paardenvlees uit Nederland, Engeland en Ierland hebben ontvangen. Uit onderzoek door de NVWA-IOD blijkt dat dit paardenvlees als rundvlees is verwerkt in de administratie. Het bedrijf verkocht volgens de administratie vervolgens alleen rundvlees. Uit de administratie is niet te herleiden waar welk vlees vandaan komt en waar welk vlees vervolgens naartoe is gegaan. De NVWA-IOD heeft op dinsdag en woensdag nog een derde personeelslid van het bedrijf als verdachte gehoord. Het gaat om een medewerkster van de administratie. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij de vermoedelijke vleesfraude.


Selten: Vlees ligt in mijn vrieshal

Gisteren doorbrak Selten zelf het stilzwijgen. De Voedsel- en Warenautoriteit de VWA probeert 50 miljoen kilo vlees terug te halen, omdat er mogelijk paardenvlees van handelaar Willy Selten door vermengd is. Maar volgens Selten staat dat vlees gewoon bij hem in de vrieshal.
Selten zei in Nieuwsuur ''dat de hele terugroepactie van de VWA onzin is.'' In de reportage laat Selten zien dat het vlees waar de VWA naar op zoek is gewoon nog bij hem in de vrieshal ligt opgeslagen. Ook toont hij aan via labels op het in beslag genomen vlees dat er wat hem betreft van fraude geen spraken kan zijn. Daarnaast beweert de vleesverwerker te kunnen aantonen via zijn eigen administratie, die in beslag is genomen, dat hij niet met vlees heeft gesjoemeld. Hij heeft de VWA zelfs om een uitdraai van zijn administratie verzocht, maar de Warenautoriteit weigert hem dat te geven.