dinsdag, 30. december 2014 - 20:35 Update: 01-01-2015 15:06

Aantal otters net als inteelt toegenomen

Aantal otters in Nederland gegroeid naar 140
Foto: Archief EHF
Wageningen

Het gaat steeds iets beter met het aantal otters in Nederland. Onlangs zijn de resultaten bekend geworden van de jaarlijkse monitoringsronde van de winterperiode 2013/2014. Deze laten zien dat de otterpopulatie in 2013 opnieuw is toegenomen. Het aantal wordt nu geschat op zo’n 140 otters. Dit melden Alterra-onderzoekers Loek Kuiters en Hugh Jansman van de Wageningen Universiteit dinsdag.

‘Minder gunstig is dat uit de DNA-analyses naar voren komt dat individuele otters steeds minder genetische variatie vertonen als gevolg van inteelt’, aldus de onderzoekers. Welke gevolgen dit zal hebben voor de populatie is volgens Loek Kuiters en Hugh Jansman vooralsnog onduidelijk, maar de kans dat ‘schadelijke genen’ tot expressie gaan komen is duidelijk aan het toenemen. 

Het afgelopen jaar is de otter opgedoken in nieuwe leefgebieden zoals de Nieuwkoopse Plassen, het Leekstermeer en de Ooijpolder. Wel neemt het aantal verkeersslachtoffers sterk toe en houdt min of meer gelijke tred met de groei en verdere verbreiding van de populatie naar nieuwe gebieden. 

Provincie:
Tag(s):