zondag, 9. november 2014 - 15:42

Ajax herstelt zich in Leeuwarden na blunderend begin

Ajax herstelt zich in Leeuwarden na blunderend begin
Foto: Archief EHF

(ELF-Voetbal/Blik op Nieuws) Het begin was bepaald niet om over naar huis te schrijven. Toch lukte het Ajax om haar snelste tegendoelpunt in de Eredivisie sinds 23 december 2007 slechts statistische waarde toe te kennen. Frank de Boer zag zijn manschappen in Leeuwarden uitlopen naar een 2-4 overwinning.

Cambuur Leeuwarden won dit seizoen nog niet op gras, terwijl Ajax in de Eredivisie nog nooit verloor op kunstgras. Alleen die laatste statistiek kon vanmiddag aan diggelen worden geschoten, want het treffen van vandaag stond gepland in Leeuwarden. Opvallend was de droomstart die Cambuur Leeuwarden vanmiddag kende. Al in de eerste minuut was het raak. Bij een diepe bal liepen Niklas Moisander en Jasper Cillessen elkaar flink in de weg en kon Sebastian Steblecki profiteren door de bal in het lege doel te schieten: 1-0. Henk de Jong had Ajax nog zo gewaarschuwd voor een Cambuur Leeuwarden dat reeds vanaf de eerste minuut vol bravoure ten strijde zou trekken in Friesland.

Steblecki maakt de snelste Eredivisie-goal tegen Ajax sinds 23 december 2007, toen Mitchell Pique voor Excelsior al na dertig seconden trefzeker was. In de elfde minuut had Cambuur Leeuwarden de marge kunnen vergroten, waar het niet dat Cillessen een uitstekende redding leverde op een inzet van Bartholomew Ogbeche. Laatstgenoemde kapte en haalde uit na een fout van Lucas Andersen. Toen ook Albert Rusnák in de gelegenheid werd gesteld om vanuit een vrije trap tot scoren te komen was Ajax wakker geschud. De gelijkmaker liet vervolgens niet lang op zich wachten. Nicolai Boilesen stuurde Arkadiusz Milik prima de diepte in en de Pool had geen moeite om het af te maken: 1-1. Met een droge knal in de korte hoek zette hij het slecht begonnen Ajax weer naast Cambuur Leeuwarden.

In een paar minuten voetbalde Ajax het slechte begin van zich af. Lasse Schöne passte goed op de op links doorgelopen Davy Klaassen en de middenvelder knalde de Amsterdammers naar een 1-2 voorsprong. Sinds de terugkeer in de Eredivisie gebeurde het twee keer dat Cambuur Leeuwarden een Eredivisie-duel in eigen huis verloor na een voorsprong. Dat was op 5 februari 2014 tegen PSV (1-2) en op 3 mei 2014 tegen ADO Den Haag (1-2). Halverwege de eerste helft had Anwar El Ghazi de bal kunnen afleggen op Klaassen, maar hij ging voor eigen succes en schoot de bal hoog over. Op slag van rust dwarrelde een voorzet Lucas Bijker over Cillessen heen en kwam boven op de lat.

Het eerste spannende wapenfeit van de tweede helft volgde in de 58ste minuut. El Ghazi kapte een Cambuur-verdediger uit en knalt maar net naast het doel van doelman Leonard Nienhuis. Niet veel later werd het echter alsnog 1-3. Te zien was een prima aanval van de Amsterdammers via Klaassen en El Ghazi. Laatstgenoemde zette goed voor op Milik, die beheerst binnenschoot. Daarna gaf Cambuur Leeuwarden alles wat het had om het Ajax nog zo lastig mogelijk te maken. Gevaarlijkste man was Ogbeche, die met respectievelijk een omhaal en kopbal Cillessen liet schrikken. De toegenomen aanvallende intenties werden Cambuur Leeuwarden echter alsnog fataal. In de 77ste minuut ging Ricardo van Rhijn door op rechts, waardoor er ruimte ontstond voor El Ghazi. Zijn schot werd getoucheerd door een Cambuur-been, waardoor Nienhuis volledig kansloos was: 1-4.

In de laatste tien minuten was een hoofdrol weggelegd voor scheidsrechter Danny Makkelie, die zich verstapte en tegen de grond ging. Hij moest worden behandeld. Gelukkig kon hij de wedstrijd uitfluiten. Vervolgens gaf hij nog een strafschop aan Cambuur Leeuwarden, die door Ogbeche werd gepromoveerd tot de 2-4. Met die tegengoal kwam de zege van Ajax echter niet meer in gevaar.

Categorie: