maandag, 24. februari 2014 - 19:30 Update: 03-07-2014 0:41

Amersfoorters willen elkaar meer aanspreken op fout gedrag

Amersfoorters willen elkaar meer aanspreken op fout gedrag
Foto: Archief FBF.nl

Bijna alle inwoners (98%) van Amersfoort vinden het belangrijk dat de stad er schoon en netjes bij ligt. Maar willen we elkaar er ook op aanspreken? Veel Amersfoorters vinden dat dit zo hoort: als iemand afval op straat laat slingeren, hondenpoep niet opruimt of fietst waar dat niet mag, dan hoort men er iets over te zeggen. Dat vinden leden van het AmersfoortPanel, die vragen over bewonersinzet bij handhaving beantwoordden.

Aan panelleden werden drie overtredingen voorgelegd en gevraagd hoe belangrijk zij dit vinden dat dit gedrag wordt tegengegaan. Bijna alle panelleden (98%) vinden het belangrijk dat de openbare ruimte schoon en netjes is. Het op straat gooien van afval en hondenpoep moet worden tegengegaan. Ook vindt de meerderheid van het AmersfoortPanel (64%) het belangrijk dat fietsen in de binnenstad op plekken waar dat niet mag moet worden tegengegaan.

Minder belangrijk vindt men het tegengaan van de uitstalling van reclameborden van ondernemers waar dat niet mag. Bijna 40% van de panelleden geeft aan hier belang aan te hechten. Een kwart geeft aan hier geen belang aan te hechten (26%). De overige groep is neutraal.

Bij zwerfafval, hondenpoep en fietsen waar het niet mag, zouden bewoners elkaar meer moeten aanspreken, vinden veel panelleden. Dit geldt vooral wanneer men ziet dat iemand afval laat slingeren of hondenpoep niet opruimt. Een grote meerderheid van de panelleden, 84%, vindt dat bewoners elkaar in dat geval meer moeten aanspreken. Maar ook wanneer er wordt gefietst op plekken waar dat niet mag, dan vindt 58% dat we elkaar daar op moeten attenderen.

Veel panelleden (84%) vinden dat bewoners meer elkaar zouden kunnen aanspreken wanneer het gaat om afval dat op de grond wordt gegooid of om hondenpoep die niet wordt opgeruimd. Ook wanneer er wordt gefietst in de binnenstad waar het niet mag, dan zouden bewoners elkaar meer hierop kunnen aanspreken, zo vindt 58% van de panelleden.

Als bewoners elkaar meer zouden aanspreken, zo oordeelt het AmersfoortPanel, dan blijft het toezicht alsnog een taak van de gemeente. Ruim 70% van de panelleden vindt dat de gemeente niet minder vaak moet controleren.

 

Provincie: