woensdag, 8. januari 2014 - 15:00 Update: 03-07-2014 0:45

Het Beest van Appingedam ontspringt gevangenisstraf

Foto van fort bunker oorlog | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De rechter van de rechtbank in het Duitse Hagen heeft woensdag geen oordeel kunnen vellen over de Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins (92) die terechtstond voor moord. Dit meldt De NOS woensdagmiddag.

Geen bewijs voor moord
De Duitse rechter vindt dat er geen bewijs is voor moord op verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema die in Appingedam in 1944 om het leven werd gebracht. Dit komt volgens de rechter omdat er geen getuigen meer in leven zijn.

Er is volgens de rechter wel vastgesteld, op basis van getuigenissen op papier, dat Bruins Dijkema samen met Neuhäuser heeft doodgeschoten. De nu 92-jarige Bruins schoot in 1944 verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema nabij Appingedam in zijn rug. Dijkema kwam hierdoor te overlijden. 

Wel doodslag
Tijdens de behandeling van de zaak verklaarde Bruins dat Dijkema wegvluchtte. Voor doodslag is er dus wel bewijs alleen is dit delict inmiddels verjaard.

Het Duitse Openbaar Ministerie eiste levenslang tegen Bruins, beter bekend als 'Het Beest van Appingedam'.

Bruins, die tijdens de Tweede Wereld oorlog lid was van de Waffen-SS, is aan het einde van de oorlog in Duitsland gaan worden en is Duits staatsburger. Voor de moord op twee Joodse broers werd Bruins in 1980 veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf.