woensdag, 26. maart 2014 - 17:03 Update: 03-07-2014 0:39

CBL:de NVWA moet terug naar haar kernactiviteiten

Foto van vlees in supermarkt | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Leidschendam

‘Wij doen een dringend beroep op de politiek om de NVWA terug te dirigeren naar de kernactiviteit: toezicht op voedselveiligheid. Dit moet een wake up call zijn voor de overheid en de politiek’.

Met deze stelling heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) woensdag gereageerd op het rapport 'Risico's in de Vleesketen' van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

Het rapport schetst een situatie waarin gecertificeerde en in controlesystemen opgenomen bedrijven toch in strijd met de wet kunnen handelen. ‘Keer op keer worden consumenten maar ook wij als supermarktbranche opgeschrikt door incidenten die het vertrouwen van de consument beschadigen’, aldus Marc Jansen, directeur van het CBL.

‘Het is volstrekt onacceptabel dat fraude en ernstige fouten mogelijk blijven en voorkomen. Wij willen nog meer bewijzen van leveranciers dat ze zich aan de afspraken en de wet houden. Op dit moment geeft de vleessector onvoldoende transparantie. Ook de administratie en de financiële boekhouding moet op orde zijn, dus daar gaan wij meer op controleren. De vleessector moet schoon schip maken. Het zelfreinigend vermogen van de sector schiet ernstig tekort. Wij hebben genoeg van alle excuses. De vleessector moet nu laten zien wat ze waard zijn. Supermarkten straffen 'waardeloze' bedrijven af door geen zaken meer met ze te doen.’

‘Klanten van supermarkten moeten erop kunnen vertrouwen dat de producten in de schappen niet alleen op papier, maar ook in de praktijk veilig en fatsoenlijk geproduceerd zijn. Met de schandalen van de afgelopen tijd is dat steeds moeilijker geworden’, stelt Jansen.

De supermarktbranche stelt eisen en voert eigen controles uit, maar uiteindelijk hebben we een sheriff nodig die boetes uitdeelt en overtreders uit de voedselketen kan schoppen’, aldus Jansen.