donderdag, 16. oktober 2014 - 10:11 Update: 16-10-2014 15:41

DigiD fraude levert stel circa 50.000 euro op

FIOD houdt verdachten DigiD fraude aan
Foto: Archief FBF
Roosendaal

De FIOD heeft gisterochtend een man en een vrouw uit de gemeente Roosendaal aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke fraude met DigiD’s. De 23-jarige vrouw en 25 -jarige man worden ervan verdacht gegevens op websites van overheidsorganisaties via circa 180 DigiD’s te hebben gewijzigd. Zij deden dit vermoedelijk om zich zo geld toe te eigenen.

De omvang van de fraude wordt geschat op circa 50.000 euro. De schade is relatief beperkt gebleven vanwege snelle reactie van de gezamenlijke overheidsdiensten. Logius heeft op 15 september aangifte gedaan bij de politie, mede namens het UWV en de SVB. Logius is de dienst digitale overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en belast met het beheer van onder meer DigiD. De FIOD is onder leiding van het Functioneel Parket direct een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Vermoedelijke werkwijze verdachten

Het tweetal wordt verdacht van computervredebreuk en het binnendringen op een geautomatiseerd netwerk. Het vermoeden is dat verdachten DigiD gebruikersnamen en bijbehorende wachtwoorden van derden hebben gebruikt om op websites van overheidsorganisaties onder meer bankrekeningen en telefoonnummers van personen te wijzigen. Het vermoeden is dat zij dit deden om zich zo gelden -zoals AOW uitkeringen- toe te eigenen.

Ook vier geldezels aangehouden

Behalve de twee verdachten zijn nog vier vermoedelijke ‘geldezels’ aangehouden. Zij komen uit Dordrecht, Zaandam, Rotterdam en Amsterdam. Zij worden ervan verdacht hun rekening ter beschikking te hebben gesteld om daar geld op te laten storten dat via de fraude was verkregen. Het geld werd daarna meteen contant opgenomen. In het onderzoek zijn 70 verdachtebankrekeningen naar voren gekomen. Deze bankrekeningen zijn door de betreffende banken geblokkeerd.

Provincie:
Tag(s):