donderdag, 30. januari 2014 - 8:57 Update: 03-07-2014 0:43

Dijsselbloem neemt voorlopig taken Weekers waar

foto van Koning Willem Alexander | RVD
Foto: fbf
Den Haag

Koning Willem Alexander heeft staatssecretaris Weekers van Financiën donderdag officieel ontslag verleend.

De koning heeft dit ontslag, op de voordracht van de Minister-President, op de meest eervolle wijze verleend, onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten door de staatssecretaris aan hem en het Koninkrijk bewezen.

Belastingdienst
Frans Weekers (Financiën) legde woensdagavond zijn functie neer omdat hij niet meer genoeg draagvlak had in de Tweede Kamer. Hij deed dit na een urenlang debat over de problemen bij de Belastingdienst met de invoering van een nieuw systeem van huur- en zorgtoeslagen. Na het debat over problemen met toeslagen bij de Belastingdienst vond de staatssecretaris dat hij draagvlak in de Kamer miste.

Weekers gaf aan dat de Belastingdienst het financiële fundament van de overheid is, waar iedereen in Nederland mee te maken heeft. Deze professionele dienst verdient volgens Weekers een bestuurlijke en politieke leiding met breed draagvlak in de Kamer. Frans Weekers was sinds oktober 2010 staatssecretaris van Financiën.

Dijsselbloem
Voorlopig neemt minister Jeroen Dijsselbloem de taken van Weekers waar. Dijsselbloem vindt het 'buitengewoon zuur' dat staatssecretaris Frans Weekers is afgetreden. 'Als er iemand gemotiveerd was om fraude aan te pakken, was het Frans Weekers. Dat heeft hij ook vanaf het begin gedaan toen hij op Financiën zat.'