vrijdag, 20. juni 2014 - 13:20 Update: 03-07-2014 0:34

Eerste dag Luchtmachtdagen Gilze-Rijen trekt rond 65.000 bezoekers

Gilze-Rijen

Dit jaar is de luchtmachtbasis van Gilze-Rijen het toneel van de jaarlijkse Luchtmachtdagen. Op vrijdag 20 en zaterdag 21 juni kunnen bezoekers de wereld van de Koninklijke Luchtmacht zelf zien, horen en beleven.

De eerste dag van de Luchtmachtdagen

Op de eerste dag van de Luchtmachtdagen zijn  tussen de 60.000 en 65.000 mensen naar de vliegbasis gekomen. Vrijdagavond om half zeven was het volgens de VerkeersInformaieDienst nog druk op de wegen rondom de vliegbasis Gilze-Rijen. 's Ochtends stonden er voor 8 uur al dikke rijen met bezoekers voor de poorten. Aan het eind van de middag hadden zo'n 60.000 à 65.000 de basis bezocht.

Van alles te zien over de luchtmacht

Altijd al eens willen weten hoe het voelt om een F-16 veilig aan de grond te krijgen? Of zien hoe piloten een spectaculaire show vliegen met internationale vliegtuigen en helikopters? Alle avonturiers zijn op de juiste plek op Vliegbasis Gilze-Rijen. Tijdens `Operatie Luchtsteun' ervaren deelnemers hoe het is om 's nachts op volle zee iemand uit het water te redden. Militairen van de luchtmacht laten zien hoe ze bosbranden blussen met helikopters en hoe leken veilig een F-16 aan de grond zetten. Sportieve bezoekers leven zich uit op de hindernisbaan, klauteren naar de top van de klimtoren of doen een speurtocht over het terrein.

Helikoptervlucht
Hoe het is om te werken bij de luchtmacht, ervaren bezoekers natuurlijk het beste in de lucht. Daarom maken gasten bij aanmelding voor `Operatie Luchtsteun' kans op een vlucht in een Alouette-helikopter. Hiermee worden bijvoorbeeld leden van het Koninklijk Huis vervoerd.

Vliegshows
De luchtmacht biedt op beide dagen spectaculaire vliegshows en demonstraties. Deelnemende vliegtuigen en helikopters komen uit 12 landen. Zo vertonen niet alleen de befaamde `Red Arrows' uit het Verenigd Koninkrijk hun kunsten, maar laat ook het Nederlandse Apache demo-team zien waartoe het toestel in staat is.

Geinteresseerden die een kijkje willen nemen bij vliegtuigen en helikopters kunnen terecht in 35 binnen- en buitenlandse toestellen waaronder een Nederlandse F-16, een AWACS-radarvliegtuig van de NAVO en een Franse Mirage2000D.

De weersverwachting ziet er prima uit voor de bezoekers; vrijdag en zaterdag wordt het 20 graden.

Provincie: