woensdag, 12. november 2014 - 11:30 Update: 12-11-2014 23:45

ESA schrijft historie met landing op komeet

Eerste foto van Komeet ESA
ESA schrijft woensdag ruimtevaart-geschiedenis door landing op komeet
Foto: ESA
Landing op komeet is gelukt!
Foto: ESA
Noordwijk

De ruimtesonde Philearobot is er woensdagmiddag om 16.32 uur Nederlandse tijd in geslaagd veilig te landen op komeet 67P waarvan de bevestiging, een half uur later, om 17.02 uur binnenkwam bij het controlecentrum van ESA . Vandaag, woensdag 12 november, gaat daarmee als een historische dag voor de ruimtevaart de boeken in.

De afscheiding tussen de Europese sonde Rosetta en de ruimtesonde Philearobot, die op de komeet Tchourioumov-Guérassimenko moest landen, slaagde woensdagochtend vroeg al ondanks dat de raketten het lieten afweten.

ESA hoopt nu belangrijke levensvragen te beantwoorden met de Rosetta-missie. Is het water op aarde door kometen gebracht? Brachten kometen misschien nog andere bouwstenen naar aarde die leven op onze planeet mogelijk maakten? De samenstelling van komeet 67P kan ons wellicht antwoord geven op deze en nog meer vragen.

Rosetta was 10 jaar lang onderweg naar Churyumov-Gerasimenko en bevond zich sinds 6 augustus in een baan om de komeet. Kometen krijgen vanuit de wetenschap heel veel aandacht omdat ze ons veel kunnen leren over de periode - 4,5 miljard jaar geleden - toen ons zonnestelsel ontstond.

Landing

Thomas Reiter, bij het Europees Ruimtevaartagentschap directeur voor bemande ruimtevaart, schatte de kans op succes op 50 procent. "Het moet gezegd, het is een missie met zeker risico", zei de voormalige astronaut eerder vandaag op de Duitse televisie.

Het signaal van de lander deed er vervolgens een half uur over om de aarde te bereiken. Pas toen werd duidelijk dat ambitieuze missie van Philae zoals gepland is verlopen. Rond 18.30 uur wordt er nu een spectaculaire panorama-foto van het oppervlak van komeet 67P via Rosetta naar aarde gestuurd.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):