zaterdag, 22. november 2014 - 21:01 Update: 23-11-2014 10:32

'Gaskraan verder dicht'

Burgemeester van Groningen wil dat de gaskraan verder dicht gaat
Foto: NAM
Baflo - Groningen

Op een bijeenkomst in Groningen op het inspiratiefestival Let's Gro heeft de burgemeester van Groningen Ruud Vreeman gezegd de de gevolgen van de gaswinning zo groot zijn dat Groningen de verantwoording voor de veiligheid van haar inwoners niet langer kan dragen.

De aardbevingen in Noord-Nederland vormen een nationaal probleem. Dit schrijft het Dagblad van het Noorden zaterdag. Vreeman zei verder in de krant: Wij zijn als gemeente verantwoordelijk voor de veiligheid maar de discussie gaat vaak over schadeherstel. Maar wat gebeurt er als iemand een schoorsteen op zijn hoofd krijgt? Welk effect krijg je dan? Stad en Ommeland lopen een groot risico. Het steeds balanceren van veiligheid en economische belangen kun je op een gegeven moment niet meer accepteren. We moeten heel goed nadenken over de maatvoering van de gaswinning. Hoe kunnen we de risico's reduceren?'

De burgemeester wil dat de gaskraan verder dichtgaat. Vreeman:  De stad moet veilig blijven. We kunnen het ons niet permitteren om dingen te doen die mensen in gevaar kunnen brengen.'

Vreeman vreest voor meer schade aan gebouwen door aardbevingen door gasboringen, vooral in de stad Groningen. Hij wil dat het tempo waarop het gas onder de bodem van Groningen gehaald wordt, omlaag gaat.

Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) die verantwoordelijk is voor de gaswinning en voor het herstel van schade door boringen zijn al 3000 schademeldingen binnengekomen.

Provincie: