woensdag, 8. oktober 2014 - 17:37 Update: 08-10-2014 18:10

KNMI:2014 mogelijk warmste in de afgelopen 300 jaar

KNMI:2014 mogelijk warmste in de afgelopen 300 jaar
Foto: Archief EHF
De Bilt

Het KNMI schat de kans hoog in dat 2014 het warmste jaar wordt in zeker drie eeuwen. ‘Het voortdurend warme weer in combinatie met de wereldwijde opwarming van het klimaat levert een extreem hoog jaargemiddelde van de temperatuur op’, meldt het KNMI woensdag.

Op augustus na waren alle maanden dit jaar warmer dan normaal. Daardoor is er nog maar weinig nodig om het warmterecord te bereiken. Als we er van uitgaan dat de rest van het jaar een normale temperatuur oplevert, dan komt de landelijk jaargemiddelde temperatuur voor 2014 uit op ongeveer 11,3 graden. Dat is ruim boven het vorige warmterecord van 11,0 graden dat zowel in 2006 als in 2007 werd bereikt. 

De laatste jaren loopt de gemiddelde temperatuur in ons land geleidelijk op. De temperatuur ligt tegenwoordig ongeveer 1,6 graden hoger dan in het begin van de achttiende eeuw, toen in Nederland de metingen zijn begonnen. Daarnaast zorgt het grillige weer voor toevallige variaties, die dit jaar ook een positieve bijdrage leveren aan de warmte. 

Nederland loopt in de pas met de wereldwijde opwarming. De temperatuur boven land stijgt gestaag, terwijl de oppervlakte van de oceaan onregelmatiger opwarmt. De diepere lagen laten echter ook weer de doorzettende opwarming door broeikasgassen zien.

Broeikasgassen houden meer warmte in de atmosfeer vast. Deze warmte wordt grotendeels opgenomen door de oceaan, en die zien we dan ook gestaag opwarmen. Het oppervlak van de oceaan warmt onregelmatiger op, en de laatste 10-15 jaar minder sterk. Dit is grotendeels het gevolg van natuurlijke fluctuaties. De landtemperatuur warmt veel regelmatiger op. 

Ook in Nederland loopt de temperatuur op. Hierdoor, in combinatie met een toevallig grote hoeveelheid dagen met warm weer, wordt 2014 waarschijnlijk het warmste jaar in de meetreeks van Nederland die in 1706 begint. Honderd jaar geleden zou zo’n hoge temperatuur vrijwel onmogelijk zijn geweest.

Provincie:
Tag(s):