zondag, 2. november 2014 - 9:10 Update: 02-11-2014 14:10

Moord op Theo van Gogh in Amsterdam herdacht

Moord Theo van Gogh herdacht
Foto: Archief FBF
Amsterdam/Hilversum

Het is vandaag 2 november precies tien jaar geleden dat columnist en cineast Theo van Gogh door moslimextremist Mohammed B. werd vermoord.

Van Gogh wordt vandaag in Amsterdam herdacht. Daarnaast worden er verschillende tv-programma's aan hem gewijd.

Oosterpark

In de Linnaeusstraat, waar Van Gogh tien jaar geleden kort na 08.30 uur werd vermoord, worden om 14.00 uur bloemen gelegd. Om 15.00 uur volgt dan een herdenking bij de Schreeuw, het monument ter nagedachtenis van Van Gogh in het Oosterpark.

Stadsschouwburg

In de Stadsschouwburg is vandaag ook een door jeugdvriend Roeland Hazeldonk geschreven toneelstuk te zien. In het toneelstuk keert Van Gogh terug als personage in zijn eigen theaterstuk. In het stuk worden de toeschouwers door het leven van Van Gogh geleid, waarbij veel aandacht is voor de maatschappelijke debatten waaraan hij als columnist deelnam. Hierbij komen zijn standpunten en ideeën over de islam ruim aan bod. Verder worden in het Amsterdamse Eyemuseum alle dertien film van Van Gogh vertoond, waaronder de film Blind Date waarvoor hij een gouden kalf won.

Gesprek met zoon Lieuwe van Gogh

Op de nationale  televisie wordt Van Gogh ook herdacht. NPO 2 zendt vanavond '2/11, het spel van de wolf uit' (20.20 uur), een politieke thriller over 2 november 2004, de dag van de moord. Een kleine twee uur later (22.16 uur) zendt RTL de documentaire 'Een prettig gesprek met Lieuwe van Gogh' uit, waarin de zoon van Van Gogh spreekt over zijn vader. Om 23.10 vertellen Katja Schuurman en Maarten van Rossem over van Gogh bij Eva Jinek op NPO 1.

Provincie: