vrijdag, 1. augustus 2014 - 18:56 Update: 02-08-2014 10:11

Onderzoek rampplek MH17 gaat nog 'zeker enkele weken' duren

Foto van premier Rutte | Min. Alg. Zaken
Foto: Min. Alg. Zaken
Donetsk/Den Haag

Een team van 70 experts en medewerkers van OVSE heeft vrijdagochtend opnieuw de rampplek van vlucht MH17 kunnen bereiken en hun werk kunnen doen. Dit heeft minister -president Rutte vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Het team heeft stoffelijke resten van slachtoffers gevonden en meegenomen. Deze worden zo snel mogelijk naar Nederland gebracht. Ze worden met hetzelfde ceremonieel ontvangen als de eerdere vluchten met slachtoffers die in Eindhoven aankwamen.

Vandaag is het team van 70 Nederlandse en Australische experts voor het eerst aan het werk gegaan op de rampplek, waar twee weken geleden vlucht MH17 neerstortte. Onder leiding van de OVSE vertrok het team om tien voor half acht uit Donetsk. Ze zijn gereisd via de nieuwe, noordelijke route. Deze is gisteren ook door de verkenners gebruikt. De experts kwamen om half twaalf aan op de rampplek. Na een korte toespraak van de commandant ter plaatse is een minuut stilte gehouden. Vervolgens zijn de experts meteen met hun werk begonnen.

Het is de experts vandaag gelukt om menselijke resten te bergen. Ook persoonlijke bezittingen zijn op de rampplek aangetroffen. Er is gezocht op de locatie die gisteren is verkend. Dat is in het dorpje Grabovo, nabij een kippenboerderij. Dit is dicht bij de plek waar de romp van het vliegtuig ligt. Een gedeelte van deze plaats is afgezocht. 

Het team heeft inmiddels de werkzaamheden voor vandaag afgerond. Ze hebben stoffelijke resten van slachtoffers gevonden en deze ook van de rampplek meegenomen. Hierna kiezen we voor een handelswijze die overeen komt met het repatriëren van de eerdere slachtoffers. Via Charkov gaan stoffelijke overschotten naar Eindhoven en van daar naar Hilversum. En daarbij geldt hetzelfde ceremonieel als op 23, 24, 25 en 26 juli. Wanneer de eerstvolgende vlucht zal plaatsvinden, is op dit moment nog niet bekend.

Nog enkele weken bezig
​Zaterdag gaan de internationale politiemensen en de forensisch experts vanuit Soledar weer naar de rampplek om te zoeken en te bergen. Het is nog niet mogelijk om aan te geven wanneer alle werkzaamheden op de rampplek klaar zijn. Dat hangt af van de omstandigheden en wat we aantreffen. De verwachting is dat we zeker nog enkele weken bezig zijn.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: