maandag, 5. mei 2014 - 13:32 Update: 03-07-2014 0:36

Overlevingskansen bij darmkanker enorm toegenomen bij IORT

foto van operatietafel | fbf
Foto: fbf
Eindhoven

Nadat artsen uit het Catharina Ziekenhuis Eindhoven (CZE) in 1994 begonnen met het toepassen van Intra-Operatieve RadioTherapie (IORT), of wel: bestraling tijdens een operatie bij een darmkankerpatiënt zijn de overlevingskansen enorm toegenomen. Dit meldt het CZE maandag.

Met name twee groepen patiënten kunnen veel baat hebben bij IORT. Het gaat om patiënten die endeldarmkanker hebben en bij wie de tumor na operaties of bestralingen toch terugkeert én bij patiënten die voor het eerst een vorm van endeldarmkanker hebben die als niet operabel wordt beschouwd.

Omdat het Catharina Ziekenhuis zich heeft gespecialiseerd in deze discipline en al jaren uitstekende cijfers kan overleggen - de overlevingskansen is in 20 jaar tijd gestegen naar respectievelijk 50 en 70 procent - is het een landelijk verwijscentrum voor endeldarmkanker. Niet zelden worden patiënten die elders uitbehandeld zijn, doorverwezen naar Eindhoven, waar ze toch nog genezen.

Dat komt overigens niet alleen door de intra-operatieve radiotherapie, maar ook door de operatie zelf. In het geval van endeldarmkanker is dat doorgaans een complexe operatie, vanwege de slechte bereikbaarheid van het bekkengebied. Door de jarenlange expertise en de vele patiënten die er inmiddels behandeld zijn, is ook die vaardigheid enorm gegroeid.

Complete behandeling
IORT bij patënten met endeldarmkanker staat nooit op zichzelf, maar is onderdeel van een complete behandeling. Voor de operatie wordt de patiënt al enkele weken bestraald om de tumor zo klein mogelijk te maken voor de operatie.

Dan wordt de tumor operatief verwijderd en vervolgens wordt IORT toegepast. Op de operatietafel, terwijl de patiënt 'open' ligt, wordt de plaats waar de tumor zat, kort en intensief bestraald.

Voordeel
Het grote voordeel van deze inwendige bestraling is dat de straling niet door allerlei gezond weefsel heen gaat. Bovendien kan de patiënt van buitenaf niet zo intensief bestraald worden, omdat dat gezonde weefsel waar doorheen bestraald wordt, niet mag beschadigen.