zaterdag, 1. november 2014 - 10:27 Update: 01-11-2014 18:28

PvdA-Kamerlid Marcouch vraagt om opheldering situatie jeugdgevangenissen

'Inspectie weet niet hoe smerig  jeugdgevangenissen zijn'
Foto: Archief EHF
Den Haag

Jeugdgevangenissen worden ruim van te voren geïnformeerd over het tijdstip waarop de inspectie langskomt.

Daardoor krijgen de inrichtingen de kans om misstanden te verdoezelen. Doordat de inrichtingen worden geïnformeerd maken ze alleen de afdeling aan kant waar geïnspecteerd gaat worden. Dit hebben 20 (ex-)medewerkers en ex-gedetineerden aan het AD laten weten.

De krant schrijft dat het bijvoorbeeld gaat om misstanden als: ongedierte in bed, schimmel op de muren en de vloeren, brandplekken op het meubilair, beschimmeld eten. De wantoestanden zijn door ex-medewerkers in de justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt gefilmd en gefotografeerd. Een voormalig medewerker van deze jeugdgevangenis in Spijkenisse zegt tegen Het AD: 'Restaurants die er zo uitzien moeten dicht, maar wij sluiten er kinderen op. Kinderen die al een moeilijke jeugd hebben gehad, worden in de instellingen kapotgemaakt.' Om toch positieve verhalen te kunnen laten horen, worden de jongeren vaak omgekocht met snoepgoed.

Ahmed Marcouch, PvdA-Kamerlid, heeft om opheldering gevraagd bij staatssecretaris van Justitie Fred Teeven. Marcouch in de krant: 'Als dergelijke signalen er zijn, lijkt het mij niet meer dan wijs dat je ook onaangekondigd inspecteert.' Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer (VVD, PvdA, SP, CDA, D66 en PVV) wil dat inspecties onverwachts plaatsvinden.  

Maar de inspecties worden volgens het ministerie van Justitie juist zes weken van te voren aangekondigd om de inrichtingen kans te geven zich voor te bereiden. Een woordvoerder van staatssecretaris Teeven tegen het AD: 'De inspecties kondigen een doorlichting aan omdat dit zo ingrijpend is voor het bedrijfsproces.'

Provincie: