vrijdag, 8. augustus 2014 - 9:21 Update: 08-08-2014 12:35

Rabobank:verkoop woningen en prijzen blijven stijgen

Foto van woning verkocht | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Volgens het vrijdag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt van Rabobank zet het herstel op de Nederlandse woningmarkt door. ‘Het aantal verkochte bestaande woningen zal in 2014 naar verwachting toenemen naar 135 tot 145 duizend’, meldt Rabobank.

“Dit is het hoogste aantal sinds 2008. Ook de huizenprijzen stijgen weer voorzichtig, over heel 2014 naar verwachting met ½ tot 1½% ten opzichte van 2013. Voor 2015 ligt het verwachte aantal verkochte woningen tussen de 140 en 160 duizend, terwijl de verwachte gemiddelde prijsstijging uitkomt op 1 tot 3% ten opzichte van 2014”, zo schrijven economen van Rabobank in het Kwartaalbericht Woningmarkt.

"Huishoudens vinden het nu duidelijk een gunstiger moment om actief te worden op de woningmarkt dan in de afgelopen jaren", aldus woningmarkteconoom Pieter van Dalen van de Rabobank. Hij voegt eraan toe dat dit ook opgaat voor huishoudens die hun verhuisplannen tijdens de crisis hebben uitgesteld. Van Dalen: "Belangrijke oorzaken zijn de dalende hypotheekrente en het toegenomen vertrouwen op de woningmarkt. Deze positieve factoren hebben naar verwachting een sterker effect dan de onderwaardeproblematiek, die drukkend werkt op het aantal verkochte woningen."

De Rabobank verwacht dat de economie in 2015 verder zal aantrekken. "Wij voorzien dan ook een verdere toename van de dynamiek op de woningmarkt. Doordat de woningprijs en de hypotheekrente naar verwachting niet snel zullen stijgen, blijven woningen goed betaalbaar. Ook neemt het reëel beschikbare inkomen per huishouden verder toe, evenals de werkgelegenheid. En gezien de lichte prijsstijgingen sinds medio 2013 verwachten we dat het vertrouwen in de Nederlandse woningmarkt eveneens blijft toenemen", aldus de Rabobank-econoom.

Hypotheekrente bevindt zich op historisch laag niveau
”De hypotheektarieven zijn sinds midden 2011 fors gedaald; de tarieven met een rentevaste periode tot en met tien jaar zijn nu zelfs historisch laag en wij verwachten dit jaar geen sterke stijging." Van Dalen legt uit dat een dalende rente niet alleen gunstig is voor starters en doorstromers op de woningmarkt: "Ook woningbezitters bij wie de rentevaste periode binnenkort afloopt, profiteren van de huidige hypotheekrenteontwikkeling. En natuurlijk ondersteunt deze ontwikkeling ook het toenemende aantal woningverkopen en de voorzichtige prijsstijgingen die wij verwachten voor 2014 en 2015."

Particuliere consumptie stijgt licht in 2015; werkloosheid neemt iets af
De ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt hebben plaats tegen het decor van een economie die voorzichtig aan het herstellen is. Van Dalen: "Naast gunstige vooruitzichten voor de uitvoer staan ook binnenlands steeds meer seinen op groen. Maar onder meer vanwege schuldafbouw zullen huishoudens dit jaar nog terughoudend blijven met het opschroeven van de consumptieve bestedingen. Aangezien het reëel beschikbare huishoudinkomen volgend jaar weer toeneemt, voorzien we voor 2015 wel weer een lichte stijging van de particuliere consumptie. Ook zal de werkloosheid volgend jaar iets dalen. Daarmee biedt de economische ontwikkeling de juiste omstandigheden voor een verder herstel op de woningmarkt."

Categorie:
Provincie: