vrijdag, 7. november 2014 - 13:50 Update: 07-11-2014 18:16

Rapper krijgt 80 uur werkstraf voor bedreiging Wilders

Rapper krijgt 80 uur werkstraf voor doodsbedreiging Wilders
Foto: Archief EHF
Den Haag

Vrijdag heeft de rechtbank Den Haag een 29-jarige rapper, die via een videoclip op YouTube een doodsbedreiging aan het adres van Geert Wilders uitte, veroordeeld conform de eisen van het Openbaar Ministerie (OM) tot een werkstraf van tachtig uur, plus een voorwaardelijk celstraf van twee maanden. Dit meldt de rechtbank vrijdag.

Bedreiging met geweld 

In de clip houden twee gemaskerde en gewapende mannen een persoon die Wilders voor moet stellen onder schot, waarna als het beeld zwart is geworden, er een pistoolschot hoorbaar is. Iedereen zal bij het zien en horen van de clip de conclusie trekken, zo oordeelt de rechtbank, dat de heer Wilders aan het eind daarvan vanwege zijn uitspraken over de islam wordt geëxecuteerd.

‘Nobel’ belang 

Bedreiging met geweld slaat het maatschappelijk debat dood, zo oordeelt de rechtbank. Daarbij is het handelen van de 29-jarige man temeer kwalijk, omdat uit zijn teksten blijkt dat hij zich er heel goed van bewust is geweest dat Wilders wegens veelvuldige en ernstige bedreigingen al meer dan tien jaar verregaande persoonlijke bescherming nodig heeft. Verder oordeelt de rechtbank dat de rapper niet alleen een volgens hem ‘nobel’ belang op het oog had, maar ook zijn eigen belang, namelijk het genereren van een grotere naamsbekendheid voor zichzelf als rapper.

Vrijheid van meningsuiting geen schuilplaats voor bedreiging 

De verdachte heeft zich beroepen op de vrijheid van meningsuiting, welke ruimer zou zijn als het gaat om uitingen van kunst. De rechtbank verwerpt deze redenering. De vrijheid van meningsuiting vormt geen schuilplaats voor degene die een ander met de dood bedreigt, ook niet als dit op een meer of minder artistieke wijze gebeurt.

De rechtbank merkt op dat het beschikbaar houden van de videoclip op YouTube op zijn eigen kanaal zou betekenen dat hij zich schuldig blijft maken aan bedreiging van Wilders en daar dus voor vervolgd kan worden. De man moet de videoclip verwijderen.