maandag, 17. maart 2014 - 15:26 Update: 03-07-2014 0:40

Recordaantal extra banen dankzij buitenlandse investeringen

Foto van CWI zoeken naar baan werk | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Uit de jaarcijfers van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) blijkt maandag dat dankzij actieve inspanning van de Nederlandse overheid het afgelopen jaar 193 projecten van buitenlandse investeerders naar Nederland zijn gehaald.

‘Deze projecten waren in totaal goed voor een investering van € 1.7 miljard in de Nederlandse economie en een recordaantal van circa 8.500 banen’, meldt het ministerie van Economische Zaken maandag.

’Ook de waardering voor het Nederlandse vestigingsklimaat is het afgelopen jaar toegenomen’, aldus het ministerie.

Aantrekkelijk vestigingsklimaat
'De aantrekkingskracht van Nederland op buitenlandse investeerders is een bepalende factor voor werkgelegenheid in de toekomst. Het recordaantal Nederlandse banen dat vorig jaar door buitenlandse investeringen is gecreëerd, toont aan dat Nederland een aantrekkelijk en concurrerend investerings- en vestigingsklimaat heeft. Daar profiteren we allemaal van,' aldus minister van Economische Zaken Henk Kamp die samen met minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (BHOS) verantwoordelijk is voor de NFIA.

Ambassades maken Nederland sterker
Ook minister Ploumen toont zich verheugd: ‘Deze prachtige cijfers laten zien dat buitenlandse investeringen veel binnenlandse banen opleveren. Zeker in deze tijd kunnen we daar niet genoeg van hebben. De inzet van de NFIA en de ambassades in het buitenland blijft doorgaans onzichtbaar, maar deze cijfers tonen aan hoezeer zij Nederland sterker maken.’

Nieuwe banen en baanbehoud
In 2012 waren buitenlandse investeringen nog goed voor ruim 5.000 banen. In 2013 is dat toegenomen met ruim 60 procent tot 8.500.

Voorbeelden van projecten die het afgelopen jaar nieuwe banen opleverden of voor baanbehoud zorgden, zijn onder meer de R&D faciliteit van het Duitse Nunhems (500 banen in het Limburgse Nunhem), het distributiecentrum van het Amerikaanse Moduslink (500 banen in Venray), het servicecenter van IBM (350 banen in Groningen), het Indiase IT-bedrijf Wipro (ruim 250 banen in Eindhoven) en het nieuwe R&D centre van het Zweedse SKF (100 nieuwe banen in Nieuwegein).