vrijdag, 19. december 2014 - 12:05 Update: 19-12-2014 12:06

Ruud Vreeman leidt chroom-6-commissie

Ruud Vreeman leidt chroom-6-commissie
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Ruud Vreeman wordt de voorzitter van de onafhankelijke paritaire commissie die het RIVM-onderzoek naar chroom-6-verf gaat begeleiden. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert liet dit op 18 december aan de Tweede Kamer weten.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt het gebruik van deze giftige verf in defensiewerkplaatsen en de mogelijke gevolgen hiervan voor de gezondheid. Naast het begeleiden, stelt de zogenoemde paritaire commissie onder meer prioriteiten bij de deelonderzoeken. Ook apprecieert ze de resultaten van het RIVM-onderzoek. Met de aanstelling van Vreeman, PVDA-politicus en waarnemend burgemeester van Groningen, is de commissie compleet.

De commissie bestaat uit 4 deelnemers namens werkgever Defensie. Namens de werknemers leveren de centrales van overheidspersoneel 4 mensen. De commissie kan de hulp inschakelen van deskundigen.

Vandaag bevestigde Hennis ook dat (oud)werknemers die mogelijk ernstig ziek zijn door het werken met chroomhoudende verf snel ondersteuning en financiële hulp krijgen. De minister verwacht in januari definitieve overeenstemming met de bonden te bereiken over de zogenoemde coulanceregeling. 

1.250 meldingen

Defensie stelde eerder een meldpunt in voor medewerkers die met gevaarlijke stoffen werkten op POMS-sites, voormalige Amerikaanse opslagplaatsen. Op dit moment zijn hier 1.250 meldingen van (oud)medewerkers binnengekomen. In ruim 350 gevallen is sprake van klachten.