woensdag, 3. december 2014 - 9:43 Update: 03-12-2014 22:26

Schippers wil beroepsverbod voor arts na ernstige fout

Foto van huisartspraktijk | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Als het aan Minister Schippers ligt, komt er een beroepsverbod voor artsen en andere zorgverleners die ernstig in de fout zijn gegaan.

De minister wil voorkomen dat artsen die de fout zijn ingegaan nu nog onder toezicht van een collega kunnen doorwerken. Wanneer een arts nu een misser begaat, wordt hij uit het zogenoemde BIG-register geschrapt.

Dat betekent dat ze er geen eigen praktijk meer op na mogen houden, maar wel onder toeziend oog van een collega of instelling kunnen doorwerken. Schippers wil met een nieuwe wet ook deze constructie onmogelijk maken. Daarnaast wil de minister artsen en zorgverleners verplichten deel te nemen aan nascholing.

Ernstige delicten

Minister Schippers: “Bijvoorbeeld als de tuchtrechter vindt dat iemand ongeschikt is het eigen beroep uit te oefenen maar ook niet geschikt is een ander beroep in de zorg uit te voeren waarbij hij patiënten behandelt of bepaalde groepen patiënten. Denk daarbij aan ernstige zedendelicten”.

Verder wil ze verduidelijken dat het tuchtrecht ook van toepassing kan zijn op handelingen die een BIG-geregistreerde niet vanuit zijn functie als geregistreerde verricht maar in het privéleven. Het gaat dan om ernstige delicten die niet passen bij een beroepsbeoefenaar in de zorg.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):