maandag, 5. mei 2014 - 14:54 Update: 03-07-2014 0:37

Vakbonden door schoonmaak-branche uitgenodigd aan tafel

Foto van schoonmaker bij toiletten | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Bosch

Om uit de impasse te komen rond de CAO in de schoonmaak- en glazenwassersbranche heeft brancheorganisatie OSB de vakbonden FNV en CNV uitgenodigd voor een verkennend gesprek. Dit meldt de OSB maandag.

Na het afbreken van de onderhandelingen door de FNV en de aanhoudende acties duurt een situatie voort die niet goed is voor de schoonmakers, schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers en hun klanten. OSB neemt het initiatief om partijen weer aan tafel te krijgen om uit de huidige situatie te komen.

1e onderhandelaar Hans Simons. “Wij willen graag in alle openheid met de bonden spreken om oplossingen te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat een nieuwe CAO voor het grijpen ligt. Het is mogelijk om voor iedereen een acceptabele uitweg te vinden. Ook op de gevoelige dossiers als bestrijding van het ziekteverzuim. Ik heb dan ook het volste vertrouwen dat wij, vanuit onze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een gezonde, sterke en aantrekkelijke branche, in staat zijn een brug te slaan om de onderhandelingen over een nieuwe CAO af te ronden. Dat is in het belang van ons allemaal. Onze 150.000 medewerkers, onze schoonmaakondernemers en onze opdrachtgevers met hun klanten.”

Eerdere bod werkgevers
Eerder hebben de werkgevers al een totaalpakket aangeboden tijdens de huidige CAO onderhandelingen. Dat bestaat onder meer uit:
- Loonsverhoging in vergelijkbare lijn met de gemiddelde loonontwikkeling van CAO’s in 2014, dat is op dit moment ruim 1%.
- (Gedeeltelijke) Afschaffing van wachtdagen in balans met de loondoorbetaling bij verzuim. De gemiddelde norm in Nederland is 170% over 2 jaar, terwijl de schoonmaakbranche bijna altijd 200% doorbetaalt. Deze doorbetaling moet dan omlaag en een stap zetten richting de landelijke norm.
- Werkgelegenheid en brede inzetbaarheid
Voor schoonmakers die in een relatief kleine deeltijdbaan werken, en graag meer uren willen maken, hebben de werkgevers voorstellen gedaan om tot grotere dienstverbanden en dus een hoger inkomen te komen. De schoonmaakbranche heeft al een zeer volwaardig uurloon op het niveau van 120% van het wettelijk minimumloon.
- Vitaliteit en gezondheid
De werkgevers hebben een breed integraal voorstel gedaan om ziekteverzuim te bestrijden gebaseerd op preventie, verzuimbegeleiding en mobiliteit.