maandag, 3. november 2014 - 9:04 Update: 03-11-2014 11:20

Veel werknemers bang om te erkennen dat ze last hebben van werkstress

Werknemers durven werkstress niet aan te kaarten
Foto: SXC
Den Haag

Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat veel werknemers bang zijn om te zeggen dat ze last hebben van werkstress.

Bijna een kwart van de werknemers meent dat toegeven dat je stress op je werk ervaart leidt tot een lagere beoordeling. 16 procent vreest gezichtverlies en 14 procent denkt zelfs zijn baan kwijt te raken. Dit melden verschillende media maandag.

Vandaag 3 november start de Werkstressweek. Minister Asscher van Sociale Zaken geeft daarvoor de aftrap. Hij vindt dat ziek worden door werkstress moet worden teruggedrongen. Daarom gaat zijn arbeidsinspectie strenger optreden tegen bazen die hun werknemers overvragen. Ziek worden door de werkdruk is inmiddels  uitgegroeid tot beroepsziekte nummer 1. Maar ook het taboe rond werkstress moet volgens minister Asscher van tafel. Lodewijk Asscher: 'Het is geen schande als je werk je te veel wordt, het is wel een schande als je werkgever daar geen oog voor heeft.'

Werkstress kost het bedrijfsleven kapitalen vanwege het ziekteverzuim. Onderzoeksinstituut TNO rekende uit dat de kosten van ziekteverzuim in 2012 op 2,2 miljard euro uitkwamen. Ruim 1 op de 8 werknemers heeft last van werkstress.

Asscher heeft in de afgelopen maanden het bestrijden van werkstress tot een speerpunt gemaakt. 'Niet alleen omdat het geld kost maar omdat mensen echt kapot gaan aan hun werk.' Volgens het onderzoek van Sociale Zaken zegt 41% van de werknemers dat werkstress als normaal wordt gezien in het bedrijf waar ze werken. Van de leidinggevenden zegt 32 procent dat.

Categorie:
Tag(s):