donderdag, 6. februari 2014 - 16:54 Update: 03-07-2014 0:43

Verkeerd aansluiten cv-ketel leidt tot werkstraf voor loodgieter

Foto van gasvlam | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto van gasvlam | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Zeewolde

De rechtbank Midden-Nederland heeft vandaag een 55-jarige man uit Harderwijk veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een werkstraf van 200 uur voor dood door schuld. De rechtbank heeft een 30-jarige medeverdachte vrijgesproken van hetzelfde feit.

In januari 2013 werden de stoffelijk overschotten van een 86-jarige man en zijn 53-jarige zoon aangetroffen in een bungalow in Zeewolde. Beide slachtoffer bleken te zijn overleden aan een koolmonoxidevergiftiging. De verdachten, loodgieters van beroep, installeerden eind 2012 een cv-ketel in de bungalow. De rechtbank oordeelt dat de 55-jarige verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het onjuist installeren en monteren van de ketel en rookgasafvoerleiding. “Verdachte heeft, door bij de installatie de handleidingen niet goed te lezen, een ondeugdelijke meter te gebruiken, de rookgasafvoer onjuist aan te brengen en de ketel niet correct in te stellen op propaangas, zeer onachtzaam en zeer nalatig gehandeld en is in die zin schuldig aan de dood van de slachtoffers,” aldus de rechtbank.

De rechtbank vindt een voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf passend en geboden. Naast het leed en verdriet dat veroorzaakt is bij nabestaanden, is ook het vertrouwen van de maatschappij in cv-installateurs geschaad. Bij de strafoplegging is meegewogen dat de gebeurtenissen ook op de verdachte een grote emotionele impact hebben gehad. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, zoals geëist door de officier van justitie, vindt de rechtbank daarom niet op zijn plaats.

De 30-jarige loodgieter, de zoon van de 55-jarige verdachte, werd door de rechtbank vrijgesproken. De 30-jarige had als ondergeschikte niet de verantwoordelijkheid het werk van zijn vader te controleren. Gelet op de taakverdeling en het verschil in positie tussen beide loodgieters, draagt de 30-jarige verdachte geen schuld aan de dood van de slachtoffers.