dinsdag, 23. september 2014 - 17:53 Update: 23-09-2014 18:20

Vijf aanhoudingen in Noord-Brabant vanwege georganiseerde misdaad

Aanhoudingen vanwege georganiseerde misdaad
Foto: Archief EHF
Eindhoven

De politie heeft dinsdagmorgen in Eindhoven, Best en Helmond vijf mannen aangehouden die vermoedelijk zijn betrokken bij witwassen, fraude en de export van xtc, amfetamine, cocaïne en hennep.

De vermoedelijke leider van de misdaadorganisatie is een 32-jarige man uit Eindhoven. Hij is internationaal gesignaleerd en verblijft vermoedelijk in Spanje waar hij zich regelmatig in Malaga bevindt.

Vanuit een bedrijf in Best, een bloemengroothandel, zouden drugs met vracht- en bestelauto’s zijn uitgevoerd naar Groot-Brittannië. Bij een controle van een vrachtauto trof de Engelse douane in april van dit jaar 48 kilo MDMA en 36 kilo amfetamine aan. Bij een andere gelegenheid werd een bestelbus onderschept met 23 kilo MDMA poeder, 15 kilo xtc pillen en 10 kilo cocaïne.

Ondergronds bankieren
De verdachten maakten bij geldtransacties gebruik van een systeem van ondergronds bankieren. Bij de aanhouding van een koerier in juli 2014 in Amsterdam ontdekte de politie in de auto een geldbedrag van 95.000 euro en bovendien een geheime bergplaats. De verdachten zijn vermoedelijk ondersteund door een autobedrijf in Eindhoven dat hen via schijnconstructies voertuigen leverde. Een zogenoemde spyshop hielp de organisatie aan afgeschermde smartphones.

Antiekzaak
Veel gesprekken over criminele activiteiten zouden door de verdachten zijn gevoerd in een antiekzaak in Eindhoven. Deze winkel komt in het onderzoek naar voren als centrale ontmoetingsplaats voor de criminele organisatie.

Vastgoed handelaar
In een onderzoek dat verband houdt met het drugs- en witwasonderzoek is een doorzoeking gedaan bij een 51-jarige vastgoedhandelaar uit Helmond, die met zijn echtgenote tientallen onroerende zaken, waaronder woningen, winkelruimten, studio’s en appartementen met bijbehorende parkeerplaatsen op zijn naam heeft staan.

Zo staat de woning van de hoofdverdachte in Eindhoven op naam van de vastgoedhandelaar en wordt de huur contant betaald. Er is beslag gelegd op al het onroerend goed. Daarnaast is in de woning van de handelaar beslag gelegd op sierraden en kostbare kunst waaronder schilderijen, beelden en ook een opgezette giraffe ter waarde van ongeveer 700.000 euro.

Provincie:
Blik op 112: