zondag, 21. december 2014 - 15:25

Vitesse sluit matige seizoenshelft positief af

Vitesse sluit matige seizoenshelft positief af
Foto: fbf

(ELF-Voetbal/BlikopNieuws) Het is de week van Vitesse, met Bertrand Traoré in het speciaal. Na de sensationele bekerwedstrijd tegen Ajax (0-4) wisten de Arnhemmers ook Heracles Almelo aan de zegekar te binden: 3-0. Opnieuw kwamen twee doelpunten op naam van Traoré.

Peter Bosz vond dat Vitesse tegen zijn oude club Heracles Almelo het spel moest gaan maken. "Zij zullen zich terug laten zakken en vooral willen counteren", was de reactie van de trainer tijdens de voorbeschouwing. De Arnhemmers verloren dit seizoen nog niet in eigen huis, maar speelden wel al zes keer gelijk. Vitesse kon voor het eerst sinds september - oktober twee officiële duels op rij winnen. Destijds won het vier duels op rij, waarvan de eerste op 23 september tegen VVSB in de beker. Heracles Almelo verloor van Cambuur Leeuwarden in de beker en kon voor het eerst sinds oktober twee duels op rij verliezen. Dat gebeurde destijds tegen Feyenoord (2-1) en Willem II (1-3).

Met een flinke dosis zelfvertrouwen op zak, Vitesse behaalde donderdag een historische bekerzege op Ajax, maakte de thuisploeg het spel in de eerste fase van de wedstrijd. De formatie van Bosz zocht naar het openingsdoelpunt, maar tot concrete kansen leidde dat niet. Heracles Almelo kreeg in de zestiende minuut wel een grote kans. Oussama Tannane schoot een vrije trap op doel, maar via de rug van Kevin Diks werd de bal van richting veranderd. Eloy Room had een katachtige reflex in huis en tikte de bal ternauwernood over de lat. Kort daarna ontstond opnieuw een grote kans voor de Heraclieden. Thomas Bruns vond Iliass Bel Hassani ter hoogte van het zestienmetergebied, waar hij alle ruimte kreeg van Vitesse om uit te halen. Zijn inzet met links werd knap gekeerd door Room.

Nadat Dennis Telgenkamp een afstandsschot van Zakaria Labyad wist te keren, was het halverwege de eerste helft alsnog raak voor Vitesse. Marko Vejinovic vond Renato Ibarra aan de buitenkant, die zuiver en laag voorgaf. Traoré rondde beheerst af met de binnenkant van de linkervoet: 1-0. De margeverdubbeling liet vervolgens niet lang op zich wachten. Ondanks dat Heracles Almelo behoorlijk meevoetbalde, was Vitesse heel efficiënt. Vejinovic stoomde op aan de rechterkant en leverde een piekfijne voorzet af, die met links werd binnengetikt door Labyad: 2-0. Vejinovic gaf zijn vijfde assist van het seizoen en was bij dertien doelpunten van zijn club betrokken. Zodoende is hij samen met Luuk de Jong, Memphis Depay (PSV) en Davy Klaassen (Ajax) de meest waardevolle Eredivisiespeler tot nu toe. Tussen de treffers in blokte Mark-Jan Fledderus twee kansen van Traoré.

Op slag van rust werd het zelfs nog 3-0 na een heerlijke pass van Davy Pröpper op Traoré, die de bal uiterst koel binnenschoof in de korte hoek. Traoré maakte voor het eerst in zijn profcarrière twee doelpunten in één Eredivisieduel, nadat hij midweeks in de beker ook al tweemaal had gescoord. Aan het spelbeeld veranderde weinig in de eerste fase na de rust. Coach John Stegeman was woedend toen Vitesse vlak na de theepauze doodeenvoudig door de Almelose verdediging slalomde.

Telgenkamp redde goed op een inzet van Ibarra. Wat volgde waren desondanks een aantal kansen voor de bezoekers. Eerst kreeg Tannane een uitgelezen kans op de 3-1, maar hij faalde en schoof de bal naast. Room leverde daarna een uitstekende reflex op een inzet van Bryan Linssen. Vervolgens zou Tannane zich opnieuw in scoringsrijke positie manoeuvreren, maar scoren deden de gasten niet.

De wedstrijd ging als een nachtkaars uit. Vitesse vond de tussenstand wel prima en Heracles Almelo leek niet te geloven in een comeback. Door het resultaat is Vitesse de eerste seizoenshelft geëindigd met een puntentotaal van 22. Heracles Almelo heeft zes punten minder. De Arnhemmers bevinden zich in de middenmoot, terwijl de Almeloërs op doelsaldo boven de degradatieregio bivakkeren.

Categorie: