maandag, 14. april 2014 - 13:35 Update: 03-07-2014 0:38

Vleesverwerker dumpte illegaal vleesafval in afvalbakken recreatiegebied

foto van vlees | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een ondernemer van een vleesverwerkend bedrijf beboet na het illegaal dumpen van deels bedorven vleesafval in openbare vuilnisbakken in een recreatiegebied. Dit meldt de NVWA maandag.

Identificatiemerken
Alerte boswachters hadden de NVWA getipt omdat er bijna wekelijks vleesafval gedumpt werd in openbare afvalbakken in een recreatiegebied in Noord-Holland. De NVWA trof op het vleesafval en het daarmee vermengde bedrijfsafval identificatiemerken aan die te herleiden waren naar een slachterij.

De slachterij kon in zijn administratie eenvoudig terugvinden aan wie het betreffende vlees vermoedelijk geleverd was. De succesvolle naspeuractie toont volgens de NVWA het belang en het nut aan van een goed functionerend traceringsysteem en bijbehorende administratie door vleesproducerende en vleesverwerkende bedrijven.

Geen vergunning en registratie
Uit onderzoek van de NVWA bleek verder dat de ondernemer geen geldige vergunning en registratie had voor het verwerken van vlees. Daarnaast is tegen de man proces-verbaal opgemaakt wegens de onhygiënische omstandigheden binnen zijn bedrijf.