zondag, 1. juni 2014 - 15:55 Update: 03-07-2014 0:35

Volledig oplossen gasprobleem Apeldoorn pas over week

Foto van gasmeter in meterkast | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Apeldoorn

Het oplossen van de gasproblemen voor de ongeveer 1300 huishoudens in de wijk Sprenkelaar in Apeldoorn gaat nog minstens tot een einde van aankomende week duren. Dit meldt Liander zondag.

De 1300 huishoudens kampen al sinds vrijdagochtend met het probleem dat er vanwege een gebroken gasleiding geen gastoevoer meer is. De breuk in de gasleiding is op vrijdagochtend ontstaan door werkzaamheden van Vitens aan de waterleiding. Daarbij is ook de gasleiding getroffen.

Reparatiewerkzaamheden
Door de breuk in zowel de waterleiding als de gasleiding is er water en vuil in de gashoofdleiding gekomen. Medewerkers van Liander zijn vrijdagochtend al direct gestart met reparatiewerkzaamheden.

Het werk om de gasleidingen schoon te maken ging ook zaterdag en zondag door.
Het kost veel tijd om alles te repareren. Dit komt omdat het een complexe storing is en het om veel huishoudens gaat.

Schoonmaken gasleidingen
Voordat we de gastoevoer kunnen herstellen, moeten alle gasleidingen schoongemaakt worden. Dit schoonmaken is een heel zorgvuldig proces en kost veel tijd.

Eerst wordt de modder los gespoten in de gasleiding. Dat gebeurt op een zorgvuldige manier, om te voorkomen dat het in de huisaansluiting terechtkomt.

Vervolgens wordt door een gespecialiseerd bedrijf met een soort stofzuiger het water uit de gasleidingen opgezogen. Daarna wordt met camera’s gekeken of de leiding volledig schoon is en of er geen breuk in de leiding zit.

Pas als alle gasleidingen weer schoon zijn, start de fase waarin het gas weer kan worden aangesloten. Medewerkers van Liander gaan dan bij alle huizen langs. Zij controleren de gasleiding en zetten vervolgens de gashoofdkraan weer open.

Waarschuwing
Wij adviseren de bewoners met klem om in hun woning géén alternatieve gasbronnen voor buiten (zoals campinggas) te gebruiken. Wij raden dit af en waarschuwen voor ernstige risico’s bij gebruik hiervan in huis. Er kan hierdoor koolmonoxide vrijkomen.

Provincie:
Tag(s):