maandag, 27. januari 2014 - 14:06 Update: 03-07-2014 0:43

Zaantheater is verkozen tot Theater van het Jaar

Foto van theater toneel bioscoop mengpaneel | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Zaandam

Het Zaantheater uit Zaandam mag zich een jaar lang 'Theater van het Jaar' noemen. Erwin van Lambaart maakte dit maandag tijdens het jaarlijkse congres van de Vereniging Van Vrije Theaterproducenten (VVTP) bekend.

Piet de Koning, directeur van het Zaantheater, nam de prijs, een stoel ontworpen door ontwerpster Carla Höffelt in ontvangst. Daarmee liet Koning de andere genomineerden achter zich: Theater Amphion (Doetinchem), het Parktheater (Eindhoven), De Goudse Schouwburg (Gouda), de Haarlemse Schouwburg (Haarlem), de Rijswijkse Schouwburg (Rijswijk) en Odeon De Spiegel (Zwolle).

Vorig jaar ging theater Amphion uit Doetinchem er met de prijs vandoor. Het winnen heeft directeur Charles Droste naar eigen zeggen veel gebracht. “Meer publiciteit en aandacht. En natuurlijk is het een geweldige beloning voor iedereen die iedere dag hard werkt om het theater op de kaart te zetten.”

Dat is precies waar het de VVTP om te doen is. Voorzitter Erwin van Lambaart: “We willen met de prijs de theaters stimuleren om zich maximaal te blijven inzetten om, juist ook in deze tijd, de voorstellingen in de theaters te verkopen en tot zijn recht te laten komen. Hun inzet is voor ons, producenten die werken zonder enige vorm van subsidie, essentieel.”

Het Zaantheater
Volgens het juryrapport kenmerkt het Zaantheater zich door een enorme gastvrijheid. Het theater kent een sterke marketing- en publiciteitsafdeling, waar originaliteit voorop staat. Ook de technische faciliteiten zijn uitstekend op orde en ook de programmering is inhoudelijk zeer uitgebalanceerd.

Daarnaast onderneemt het theater voortdurend initiatieven om in te spelen op ontwikkelingen in de markt, bijvoorbeeld door nieuwe series voor bepaalde doelgroepen te introduceren. Het theater levert kwaliteit, zonder de financiën uit het oog te verliezen. Het is een evenwichtige partner waarmee het buitengewoon prettig samenwerken is. 

Provincie: