vrijdag, 22. mei 2015 - 21:33 Update: 25-05-2015 15:56

Uitzaaiende kankercellen dragen eigenschappen over aan rustige kankercellen

Uitgezaaide kankercellen kunnen zich veel sneller verspreiden dan gedacht
Foto: Utrecht UMC
Hilversum

Onderzoekers van het Hubrecht Instituut in Utrecht hebben ontdekt dat kankercellen zich sneller uit kunnen zaaien dan gedacht. En dat uitzaaiende kankercellen hun eigenschappen aan rustige kankercellen overdragen die vervolgens ook agressief worden.

Dit blijkt uit een publicatie van de onderzoekers in het vooraanstaande tijdschrift Cell, zo meldt de NOS vrijdag. Vooralsnog dacht men dat kankercellen zich alleen kunnen uitzaaien wanneer ze een bepaalde DNA-schade hebben opgelopen. Maar uit dit onderzoek blijkt nu dat rustige kankercellen agressief gedrag van andere kankercellen kunnen kopiëren, zonder zelf die DNA-schade op te lopen.

Het onderzoek biedt nieuw inzicht in de wijze waarop de kanker zich ontwikkelt. Het was al bekend dat tumorcellen minuscuul kleine blaasjes uitscheiden, maar het was nog niet bewezen dat deze blaasjes ook een rol spelen in een levend organisme, zo schrijft de omroep.

Met speciaal ontwikkelde technieken was men in staat het gedrag van kankercellen in muizen te filmen. Uit de opnames bleek dat agressieve kankercellen kleine blaasjes uitscheiden met eiwitten die belangrijk zijn voor het agressieve gedrag. De onderzoekers toonden daarna aan dat wanneer rustige tumorcellen dergelijke blaasjes opnemen, ze veranderen in agressieve kankercellen.

De door de agressieve tumorcellen uitgescheiden blaasjes blijken zich via het bloed door het hele lichaam te kunnen verspreiden en kunnen tumorcellen overal in het lichaam aanzetten tot agressief gedrag.

Categorie: