zaterdag, 23. mei 2015 - 16:36 Update: 23-05-2015 22:44

Dansvoorstellingen op kerkhof afgeblazen na doodsbedreigingen

Dansvoorstellingen op kerkhof afgeblazen na doodsbedreigingen
Foto: Archief FBF
Alkmaar

Alle dansvoorstellingen op een kerkhof in Alkmaar zijn vanwege doodsbedreigingen afgeblazen. Dit heeft het theatergezelschap Karavaan Festival en Ward/waRD zaterdagmiddag bekendgemaakt.

‘Karavaan Festival is met blijvende serieuze bedreigingen en vernielingen gedwongen de voorstelling Q61 Cemetery van choreografe Ann Van den Broek op de Algemene Begraafplaats in Alkmaar te annuleren’, aldus het theatergezelschap

De politie kan de veiligheid van dansers, publiek en medewerkers niet garanderen. Karavaan en WArd/waRD betreuren dat zij niet de mogelijkheid krijgen om de voorstelling te laten zien en hierover in gesprek te gaan.

Ook burgemeester Piet Bruinooge betreurt de situatie zeer: ‘Ik betreur het buitengewoon dat door de commotie rondom de dansvoorstelling Q61 Cemetery de Karavaan in samenspraak met de politie zich genoopt heeft gevoeld om de voorstelling te annuleren.’ 

Vrijdag spande een inwoner van Alkmaar een kort geding aan, omdat hij vertoning van de voorstelling wilde voorkomen. Hij zocht actief de media, waarna spookverhalen verschenen over het dansen op graven. Vanzelfsprekend is hier geen sprake van. Er wordt zelfs helemaal niet gedanst op een graf. De rechter besliste dat de voorstelling wel door mocht gaan. De spanningen rond de begraafplaats liepen daarna echter op tot een onbeheersbare situatie.