zaterdag, 13. juni 2015 - 11:14 Update: 13-06-2015 14:44

Nederlander hopelijk snel uit Spaanse cel door bekentenis Britse crimineel

Brit bekent misdrijf. Hoop op snelle vrijlating Nederlander
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Een Britse crimineel heeft een verkrachting bekend, waarvoor een Nederlander al bijna twaalf jaar vastzit in een Spaanse cel. DNA-materiaal wees al eerder in de richting van de Brit, Mark Dixie, maar na zijn bekentenis hoopt de advocaat van de Nederlandse Romano van der Dussen aan te tonen dat haar cliënt ten onrechte is veroordeeld. Dit schrijft de Volkskrant zaterdag.

De Nederlandse Van der Dussen zit inmiddels bijna 12 jaar in de cel. Hj werd veroordeeld tot 15 jaar cel vanwege verkrachting en aanranding van drie vrouwen, maar heeft dit altijd ontkend. Het kwam tot een veroordeling omdat slachtoffers zijn foto uit een stapel mogelijke daders hadden gevist. Van der Dussen woonde al een tijdje in Zuid-Spanje en was een aantal keer met de politie in aanraking geweest, onder meer vanwege mishandeling van zijn vriendin.

De bewijslast om Van der Dussen te veroordelen was flinterdun. Zo werden getuigen die zeiden dat Van der Dussen bij hen was die bewuste nacht nooit gehoord en bleek het DNA dat bij één van de slachtoffers werd gevonden van een andere man.

De advocate van Van der Dussen, Rachel Imamkhan, sprak met Mark Dixie in een Britse gevangenis, waar hij een lange straf uitzit vanwege meerder zeden- en geweldsdelicten. Dixie stond vrijwillig wangslijm af voor een DNA-test die volgens onderzoekers van het NFI een match van 100 procent geeft. Ook heeft Dixie schriftelijk verklaard dat hij op de bewuste avond in Fuengirola was en dat hij zich de verkrachting herinnert. Hij is vrijwillig bereid te komen getuigen in de strafzaak van Van der Dussen, die met deze verklaring naar verwachting wordt heropend.