maandag, 15. juni 2015 - 17:38 Update: 15-06-2015 20:32

Forensisch expert definitief uit LFTO-team MH17 na fout

Forensisch expert definitief uit LFTO-team MH17 gezet na fout
Foto: Min. Defensie / OVV
Den Haag

De hoogleraar prof. G.J.R. Maat, die deel uitmaakte van het Landelijke Team Forensische Opsporing (LFTO) tijdens het identificatieproces van de slachtoffers MH17, heeft niet juist gehandeld door tijdens een presentatie zonder toestemming foto’s van een buitenlands slachtoffer van vlucht MH17 te tonen.

Dit heeft minister Steur van Justitie en Veiligheid maandag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De hoogleraar is daarom definitief uit het LFTO gezet. De politie heeft ook de nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 in een brief op de hoogte gesteld van het onderzoek. 

Nadat bekend werd dat een presentatie over de ramp met MH17 door professor Maat toegankelijk was geweest voor een ruimer publiek en bekend werd dat in de presentatie foto’s van slachtoffers waren gebruikt, is door de politie een intern feitenonderzoek gestart. Dit betrof geen strafrechtelijk onderzoek door het OM, maar een onderzoek binnen de eigen politieorganisatie. 

Uit het onderzoek is ook gebleken dat het binnen het LTFO ontbreekt aan duidelijke kaders, afspraken en criteria met betrekking tot het geven van lezingen en het vrijgeven en gebruik van (beeld)materiaal afkomstig uit de werkprocessen van het LTFO.

Lees alles over:
Provincie:
Blik op 112: