dinsdag, 16. juni 2015 - 10:25 Update: 16-06-2015 14:05

Mogelijke brandstichter Limburgse havens aangehouden

Maastricht

De politie Limburg heeft dinsdagochtend in een woning in Maastricht een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een van de havenbranden in Limburg.

In de vroege ochtend zijn politiemedewerkers gestart met doorzoeking van een woning. De bewoner van het pand is aangehouden als verdachte. De politie verdenkt hem van betrokkenheid bij een van de branden in de jachthavens die in december en januari in Midden-Limburg waren. Mogelijk dat de verdachte ook betrokken is bij de andere havenbranden. Door intensief en maandenlange onderzoek is het Team Grootschalig Onderzoek (TGO), deze verdacht op het spoor gekomen. De woning is doorzocht op mogelijke bewijsstukken. In het belang van het onderzoek doet het TGO hierover momenteel geen verdere mededelingen.

De politie verwacht op korte termijn meer aanhoudingen te verrichten in het lopende onderzoek naar de oorzaak en achtergronden van de havenbranden.

Havenbranden

Op 6 december zijn vier boten op een jachtwerf in Herten door brand vernield. In Ohé en Laak brandde op 10 december van het vorig jaar een woonboot af en liepen twee andere boten schade op.

Op 16 december 2014 brak er ook al brand uit in twee loodsen in de Steelhaven in Roermond. Veel boten die in de winterstalling lagen, zijn in vlammen opgegaan en het schadebedrag loopt in de miljoenen euro's. Bij de brand kwamen asbestdeeltjes vrij die door de wind over het centrum van de stad verspreid zijn. De brand had grote maatschappelijke en economische impact.

Op 15 januari 2015 gingen in de jachthaven in Wessem 14 woonarken verloren bij een brand. Bij drie van de vier branden is sprake van brandstichting, blijkt uit voorlopig onderzoek. Het vermoeden bestaat dat ook in Roermond aangestoken, omdat er weinig tot niets is overgebleven is het voor de Forensische Opsporing is het bijna niet te achterhalen wat de oorzaak is geweest van de brand.

Provincie:
Blik op 112: