vrijdag, 19. juni 2015 - 9:42

CBS: Investeringen groeien, vooral die in woningen en vrachtauto’s

CBS: Investeringen groeien, vooral die in woningen en vrachtauto’s
Foto: foto ter illustratie
Den Haag

In april 2015 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 2,8 procent groter dan in april 2014, meldt CBS vandaag. Deze stijging is vooral te danken aan hogere investeringen in woningen en vrachtauto’s. De groei van de investeringen in april is wat kleiner dan in het eerste kwartaal.

Opnieuw meer geïnvesteerd in woningen, vracht- en bestelauto’s

Net als in de voorgaande maanden is in april vooral meer in woningen geïnvesteerd. Ook de investeringen in wegvervoer zoals vracht- en bestelauto’s waren opnieuw hoger dan een jaar eerder. Daarentegen werd er wat minder geïnvesteerd in infrastructuur en machines.

Omstandigheden investeringen na april verbeterd

 

In mei en juni zijn de omstandigheden voor investeringen gunstiger dan in april volgens de Investeringsradar van CBS. De radar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse investeringen gunstiger of minder gunstig zijn geworden. De verbetering in juni ten opzichte van mei komt doordat de export op jaarbasis een stuk harder groeide dan een maand eerder. Ook het consumentenvertrouwen nam toe. Het oordeel van de Nederlandse ondernemers in de industrie over hun orderportefeuille was ook positiever.