donderdag, 25. juni 2015 - 17:41

In hoger beroep 10 jaar cel en TBS geëist voor doden vriendin in Steenwijk

In hoger beroep 10 jaar cel en TBS geëist voor doden vriendin in Steenwijk
Foto: SXC
Steenwijk

De advocaat-generaal (OM) in Leeuwarden heeft in hoger beroep 10 jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist tegen een inmiddels 34-jarige man uit Steenwijk. In de visie van het OM heeft hij zijn vriendin om het leven gebracht op 11 mei 2014 in Steenwijk.

Op de bewuste dag kregen verdachte en zijn vriendin ruzie. Hij kreeg later die dag een huisverbod. Vlak na middernacht kwam hij toch bij de woning en sloeg het raam van de deur in met een koevoet. Het slachtoffer en haar zoon met twee vriendjes waren in de huiskamer. Boven lag nog een zevenjarige zoon te slapen. De verdachte belaagde zijn vriendin. Zij wist op een gegeven moment door het raam naar buiten te vluchten. De verdachte pakte in de keuken een mes en ging achter zijn vriendin aan naar buiten. De twee vriendjes waren toen al het huis uitgerend. Buiten werd de vrouw meerdere malen met het mes gestoken. Haar twaalfjarige zoon was hiervan getuige. De vrouw werd door buurtbewoners en de politie gereanimeerd en later door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar kwam ze te overlijden. De verdachte meldde zich later op het politiebureau. De rechtbank veroordeelde de man tot dezelfde straf als die vandaag in hoger beroep is geëist. Het OM en de verdachte stelden hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richtte zich tegen de vrijspraak van moord.

Verdachte is eerder, meerdere keren, veroordeeld voor huiselijk geweld, ook tegen deze vriendin. Uit rapportages door een psychiater en psycholoog blijkt dat er sprake is van onder andere een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens en cannabisafhankelijkheid en dat behandeling noodzakelijk is. Het recidiverisico wordt bij het aangaan van een nieuwe relatie hoog geacht. Om die reden vindt de advocaat-generaal dat ook TBS met dwangverpleging moet worden opgelegd dit in tegenstelling tot de visie van de verdediging dat volstaan kan worden met een TBS met voorwaarden. “Deze ‘lichtere’ vorm van TBS volstaat niet mede omdat een TBS met voorwaarden alleen gecombineerd kan worden met een celstraf van maximaal vijf jaar. Dat doet geen recht aan de ernst van het feit.”