dinsdag, 30. juni 2015 - 17:24 Update: 30-06-2015 17:35

Hoe overleef ik de hittegolf - Verkoelingstips

Hoe overleef ik de hittegolf - Verkoelingstips
Foto: Intex/Topzwembadshop
Heerlen

Het wordt de komende dagen ontzettend HEET. Er is dan niks vervelender als het stikbenauwd hebben en geen manier vinden om af te koelen.

Daarom hebben wij een aantal verkoelingstips voor jou op een rijtje gezet. Deze tips zijn natuurlijk niet alleen voor de extreem warme dagen die ons hier in Nederland voor de boeg staan, maar ook voor als je op vakantie gaat naar een zonnig oord. 

Houd je huis koel

Houd de zon buiten door je huis overdag volledig afgesloten. Dus ramen, deuren, gordijnen en rolluiken dicht! Wanneer het 's avonds begint af te koelen, kun je alles weer openzetten om het huis te laten luchten en afkoelen. Schakel elektrische apparaten, zoals tv, lampen en computers uit wanneer deze niet gebruikt worden. Deze apparaten zorgen namelijk alleen maar voor extra warmte. Heb je het toch nog te warm? Dan kun je natuurlijk altijd nog de ventilator of airco aanzetten!

Drink voldoende

Dit spreekt eigenlijk voor zich, maar er zijn nog steeds veel mensen die te weinig drinken en uitgedroogd op de eerste hulp belanden. Drink dus elke dag minstens 2 liter water, vruchtensap of kruidenthee en matig het drinken van alcohol en cafeïne houdende dranken. 

Zoek de schaduw op

Ook al is het snikheet, vaak willen we toch naar buiten. Geen probleem, maar zoek wel de schaduw op. Vooral tussen 12 en 15 uur, want dan is de zon op z’n sterkst en de kans om te verbranden het grootst. Ga lekker onder de terrasoverkapping, parasol of partytent zitten met een verkoelend drankje! Ga je toch de zon in? Smeer je dan goed in met de juiste factor!

Draag luchtige, lichtgekleurde kleding

Draag bij warm weer luchtige en ademende kleding, dit bevordert de afvoer van je lichaamswarmte. Kies daarbij ook voor lichte kleuren, zoals wit. Wit stoot namelijk hitte af, terwijl donkere kleuren juist hitte absorberen. Draag vooral geen zwarte petjes, je hoofd kan hierdoor namelijk oververhit raken.

Eet fruit

Door te transpireren koelt je lichaam af en tijdens het zweten verlies je vocht en zouten die aangevuld moeten worden. Dit vocht- en zouttekort kan gemakkelijk aangevuld worden met fruit. De beste vrucht hiervoor is de watermeloen. Maar ook ander fruitsoorten zoals appels, bananen, aardbeien, frambozen, mango, blauwe bessen en zwarte bessen zijn uitstekend 'afkoelvoedsel'.

Water, water, water!

Vul een plantenspray met water en spray dit regelmatig over jezelf heen voor een verkoelend effect. Ga met je voeten in een koud voetenbadje zitten of houd je polsen even onder de koele kraan. Koude voeten en polsen geven namelijk verkoeling voor het hele lichaam. Of voor ouders met kinderen: koop waterballonnen en houd een watergevecht! Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de luxe optie: heerlijk dobberen in je eigen zwembad. Of dit nu een klein kinderbadje is of een groot INTEX zwembad

Last but not least: Vergeet vooral niet te genieten van het prachtige weer zolang het kan. Want in Nederland is niets zo veranderlijk als het weer!

Categorie:
Provincie: