vrijdag, 3. juli 2015 - 21:40 Update: 03-07-2015 22:22

Zorgbestuurder: 'Helft verpleeghuisbewoners kan best thuis wonen'

Zorgbestuurder: 'Helft verpleeghuisbewoners kan best thuis wonen'
Foto: Archief EHF
Ede

Verpleeghuisdirecteur Kars Hazelaar pleit in dagblad Trouw voor afschaffing van het verpleeghuis. Volgens hem zou ongeveer de helft van de verpleeghuisbewoners best huis kunnen wonen.

Hazelaar is bestuursvoorzitter van Opella, een grote aanbieder van thuiszorg, revalidatie- en verpleegzorg in de regio Ede-Wageningen. Hij pleit voor afschaffing van het verpleeghuis eom de zorg betaalbaar te houden en probeert op deze manier te stimuleren dat verpleegkundigen ouderen, die anders al naar een verpleeghuis zouden gaan, nu langer thuis te verzorgen.

Samen met Hazelaar presenteerden 175 zorgorganisaties vrijdag plannen voor kwaliteitsverbetering op 757 van de ruim 900 zorglocaties in Nederland. Het zou meer om de de wensen van de cliënt moeten draaien en minder om regels en protocollen. Veel van de plannen spelen hier op in, maar met het pleidooi om te stoppen met het fenomeen verpleeghuis lijkt Opella hiermee het verst te gaan, aldus de krant.

Hazelaar zegt niemand te willen verplichten. Wat hem betreft mogen de ouderen die nu gebruikmaken van een van zijn ongeveer 350 verpleeghuisplaatsen dat best blijven doen. Alleen wil hij dat zijn organisatie de komende jaren vanwege de goede ervaringen met zorg aan huis hier meer op inzet.
 

Provincie: