zaterdag, 4. juli 2015 - 21:44 Update: 04-07-2015 21:59

Online bankieren voor ruim een miljoen senioren nog onbekend terrein

Online bankieren voor ruim een miljoen senioren nog onbekend terrein
Foto: Archief EHF
Den Bosch

Voor ruim één miljoen Nederlandse senioren is online bankieren nog steeds onbekend terrein. Van alle 65-plussers gebruikt 44 procent geen internet voor het doen van de bankzaken, zo blijkt uit cijfers van ABN AMRO in samenwerking met seniorenorganisatie Unie KBO.

Daarom worden er voor KBO-leden gratis workshops georganiseerd. De verdere digitalisering van de samenleving treft in het bijzonder ouderen en maakt hen kwetsbaar, ook waar het gaat om het doen van bankzaken.

Volgens de Unie KBO en ABN AMRO is het belangrijk dat het aantal ouderen dat gebruik maakt van internetbankieren snel toeneemt. Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO: 'Wanneer alle contact met de banken volledig digitaal wordt, zou ruim de helft van de 1,2 miljoen internetloze senioren gewoon geen betalingen meer kunnen verrichten'. 

'En nog eens een kwart zegt dat ze dat wel zouden kunnen, maar alleen wanneer anderen hen daarbij zouden helpen. Dat vind ik erg zorgelijk. Want als je als oudere je geldzaken door iemand anders moet laten doen, is er altijd de kans en de angst dat die ander misbruik maakt van de situatie. Financieel misbruik van ouderen komt regelmatig voor. Daarom willen wij eraan bijdragen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig hun geldzaken kunnen doen', aldus Vanderkaa.  

Categorie:
Provincie: