woensdag, 29. juli 2015 - 16:06 Update: 29-07-2015 16:28

Maximale huurprijs wordt mede afhankelijk van WOZ-waarde

Maximale huurprijs wordt mede afhankelijk van WOZ-waarde
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Huurders zijn belanghebbenden geworden bij de WOZ-beschikking. Door schommelingen in de maximale huurprijs kunnen sommige huurders die nu al (bijna) de maximale huurprijs betalen, huurverlaging vanaf 1 oktober aanvragen. Dit meldt de Woonbond.

Het woningwaarderingsstelsel (WWS), het puntenstelsel waarmee de maximale huurprijs van een huurwoning wordt berekend, verandert namelijk per 1 oktober. De WOZ-waarde van een woning gaat een groot deel uitmaken van het puntentotaal.

De gemiddelde maximale huurprijs blijft gelijk, maar lokaal kan er veel schommelen. Als de maximaal toegestane huur van een woning onder de prijs zakt die huurders nu betalen, kunnen zij nu al huurverlaging per 1 oktober aanvragen. 

Specifiek huurders met een gepeperde huur die in een minder populaire wijk in een stad of in een krimpregio wonen maken daardoor kans op huurverlaging. Daarnaast noemt minister Blok in een brief aan de Tweede Kamer Utrecht en Amersfoort als plaatsen waar de gemiddelde maximale huurprijs omlaag gaat. In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag stijgt de gemiddelde maximale huur, al kunnen de wijzigingen ook hier in specifieke gevallen tot huurverlaging leiden.

WOZ-waarde opvragen

Huurders die al bijna maximaal betalen, doen er dus goed aan om de WOZ-waarde van hun woning op te vragen. Dat kan door de WOZ-beschikking op te vragen bij de gemeentelijke belastingdienst. Huurders kunnen natuurlijk ook bij de verhuurder naar de WOZ-waarde vragen. In sommige gevallen zetten verhuurders de WOZ-waarde al op het jaarlijkse huurverhogingsvoorstel. 

Categorie:
Provincie: