vrijdag, 7. augustus 2015 - 10:12 Update: 07-08-2015 10:23

Vaarverkeer Alphen nog zeker enkele weken gestremd

Vaarverkeer Alphen nog zeker enkele weken gestremd
Foto: FlashphotoNL
Alphen aan den Rijn

De stremming van het vaarverkeer in Alphen aan den Rijn op de Oude Rijn tussen de Heimanswetering en de Gouwe, als gevolg vanwege het kraanongeval van maandag 3 augustus, zal nog zeker enkele weken gaan duren. Dit meldt de provincie Zuid-Holland vrijdag.

Onderzoek OVV

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is onderzoek aan het verrichten in het gebied. Als dit onderzoek ter plaatse is afgesloten zal het gebied ook eerst nog moeten worden opgeruimd. 'Om verdere verspreiding van de olie rondom de pontons te voorkomen, is vaarwegverkeer daarom niet mogelijk. Het is ook belangrijk om golfbewegingen van het water te minimaliseren. Dit om de pontons stabiel te houden totdat de bergingswerkzaamheden zijn uitgevoerd', aldus de provincie. 

Omleiding Scheepvaart Oude Rijn

De Oude Rijn is onderdeel van de Staande Mastroute. Ook is de Oude Rijn een vaarweg voor de beroepsvaart. Een alternatieve route is afhankelijk van hoogte, diepte en breedte van het schip en de vaarweg, aanwezige bruggen en sluizen. De provincie adviseert schippers dan ook zelf een alternatieve route te zoeken en daarbij gebruik te maken van de Wateralmanak en de actuele scheepvaartinformatie.

Schade en herstel kade

De kade op de locatie van het ongeval is beschadigd, zowel onder als boven water. De provincie heeft op 3 augustus en eerste inspectie van de kade gedaan, deze is daarop vrijgegeven voor hulpdiensten en onderzoek. Als het gebied definitief wordt vrijgegeven, onderzoekt de provincie in overleg met de gemeente Alphen aan den Rijn hoe groot de schade is en kan deze worden hersteld. Een planning hiervoor is nu nog niet bekend.