maandag, 10. augustus 2015 - 13:35 Update: 10-08-2015 14:15

Geheim overleg in Nederland over MH17-rapporten Onderzoeksraad

Geheim overleg in Nederland over MH17-rapporten Onderzoeksraad
Foto: Min. van Defensie
Den Haag

Maandag en dinsdag komen experts en vertegenwoordigers uit zes verschillende landen bij elkaar om te spreken over de ramp met vlucht MH17. Op de top worden twee conceptrapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de toedracht van de crash en de vliegroute besproken. Dit schrijft de NOS maandag.

Het topoverleg zou in het diepste geheim plaatsvinden, maar is nu toch uitgelekt. Woordvoerders uit Maleisië en Oekraïne hebben de gesprekken tegenover de NOS bevestigd. De OVV zelf wilde er niets over loslaten. Behalve uit Maleisië en Oekraïne zijn er ook vertegenwoordigers uit Rusland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië naar Nederland gekomen voor het overleg. Ze zijn hier op uitnodiging van de OVV.

In oktober zal de OVV de eindrapporten publiceren. Tot die tijd wil de OVV niets zeggen over de inhoud van beide verslagen. Maar via media en luchtvaartautoriteiten zijn al enkele details bekend geworden. Volgens CNN zou er in het rapport staan dat pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne vlucht MH17 uit de lucht zouden hebben geschoten.

De Amerikaanse nieuwszender baseert zich op anonieme bronnen. Zowel het type raket als de baan die die gevlogen heeft, zouden volgens CNN in het rapport worden beschreven. Maar volgens de Volkskrant heeft een bron op het Binnenhof dat laatste juist tegengesproken. "In het rapport staat alleen dat het vliegtuig is neergehaald door een Buk-raket. Maar niet waar die raket vandaan kwam of wie er op het knopje heeft gedrukt."

Lees alles over:
Provincie: